Recension Zero Dark Thirty GGGG

Zero-Dark-Thirty-12
En film om CIA:s 10-åriga sökande efter Osama Bin Laden och om hur det till slut blev upp till en liten Navy-Seals-attackstyrka att stoppa honom.
En välgjord film på alla sätt och vis, kanske till och med lite för välgjord…

Filmen är regisserad av Kathryn Bigelow som tidigare regisserat ”The Hurt Locker” och ”K-19: The Widowmaker”.
I huvudrollerna ses bland andra: Jason Clarke, Jessica Chastain och Mark Strong.
(Även Fares Fares har en roll i den här filmen 🙂 )

När jag analyserar Kathryn Bigelows filmspråk så kommer jag fram till att ”Zero Dark Thirty” påminner mig om både ”The Hurt Locker” och ”K-19: The Widowmaker”, trots att det är tre ganska olika typer av filmer. T.ex. så återfinns intensiteten från ”The Hurt Locker”  i ”Zero Dark Thirty”. Den här filmen känns däremot visuellt obehagligare, då Kathryn Bigelow väljer att skildra de ”förhörsmetoder” som användes i amerikanska fångläger, på ett väldigt otäckt vis. Filmen är väldigt välregisserad.
Skådespeleriet är oklanderligt och alla passar verkligen för sina roller.

Nu till vad jag menade med att den ev. är lite för välgjord: Regissören har valt att göra filmen väldigt realistisk. P.ga. detta upplevde jag att filmen tappade tempo i mitten samt att det blev lite svårt att hänga med i allt det karaktärerna diskuterade. Jag kan tänka mig att alla de namn på personer och städer som nämns i filmen är autentiska, men under en kort period blev det som sagt lite mycket att hålla reda på.
En vän till mig, som var med på filmvisningen, menade dock att det kanske var meningen att vi skulle känna oss lite bortkollrade för att visa på hur omfattande och komplicerad utredningen i själva verket var. Om detta var syftet med temposkiftningen i filmen, är den i så fall smakfullt utförd, men jag upplevde det ändå som en seg period i filmen.
Skönt nog varade denna period inte särskilt länge och när filmen väl kom igång igen, skildrades en av de bästa upplösningarna som jag har sett på mycket länge!

Vissa som har sett filmen har blivit väldigt negativt inställda till den. De tolkar det som att den förespråkar att de förhörsmetoder som användes för att stoppa terrorismen, var helt i sin ordning.
Jag tolkar det INTE som att filmen representerar detta, utan ser den som en välgjord skildring av hur det gick till.

Zero-Dark-Thirty-e1354622169202

5 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *