DVD Recension Searching for Sugar man GGGG

2_69921_03_ori

Två musikentusiaster bestämmer sig för att leta rätt på Rodriguez, en musiker som aldrig slog igenom i USA, men som av Sydafrikas invånare blev en symbol mot förtryck i en svår tid i landets historia och som under en lång tidsperiod ansågs vara större än både Elvis Presley och Bob Dylan.
Rodriguez släppte ett par skivor under 70-talet, för att sedan försvinna helt.
De enda spår som finns att gå på är namnet på skivbolaget i USA, där skivorna ursprungligen producerades och låttexterna som Rodriguez själv har skrivit.
En välgjord dokumentärfilm som skildrar en fascinerande person med mycket värme och kärlek!

Filmen är regisserad av Malik Bendjelloul, en svensk regissör (!) som med denna film fick en Oscar för ”Bästa Dokumentär”. En bra start på karriären, med tanke på att ”Searching for Sugar Man” var Maliks Filmregidebut!
Som sagt så är detta en dokumentärfilm, så för att inte avslöja för mycket väljer jag att inte nämna vilka personer som medverkar i filmen.

Handlingen flyter på väldigt fint och historien berättas från två håll. Från den ena änden så berättar producenterna bakom Rodriguez skivor om hur de upptäckte honom och hur hans karriär utvecklades. I andra änden får vi höra två fans berätta om hur de, av en slump kom över Rodriguez debutskiva och om hur de sedan inledde ett intensivt försök för att finna honom. När de två berättelserna sedan möts, eskalerar handlingen och utvecklas på ett sätt jag inte trodde var möjligt i en dokumentärfilm!

Regissören visar på stor fingertoppskänsla när han under historiens gång väljer att släppa de spår och ledtrådar som inte för hans budskap framåt. Till exempel så kommer handlingen en kort stund in på den finansiella biten och huruvida allt sköttes korrekt, men detta släpper man ganska direkt.

Filmen är som sagt bra och rörande. Historierna om hur de två Rodriguezfansen fann hans musik och förälskade sig i den, är väldigt inspirerande.

Jag hade dock önskat att Malik berättat om hur han själv upptäckte ”The Sugar Man” och valde att göra den här dokumentären.
Förutom den lilla avsaknaden så var filmen perfekt!

searching-for-sugar-man

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *