Recension Jakten GGGG+

The Hunt (Jagten) film still

 I en liten by ute på den Danska landsbygden så jobbar Lucas, en mycket omtyckt förskollärare. Byns innevånare känner varandra väl och när Lucas plötsligt anklagas för att ha haft sexuellt umgänge med ett av barnen på förskolan, ställs han ensam mot en våg av hat och förakt.
En mycket, mycket bra film där man lyckats med det mesta!

Thomas Vinterberg heter regissören bakom den här filmen. Hans genombrott ”Festen” belyste samma ämne som filmen ovan, fast ur motsatt perspektiv…
I huvudrollerna ser vi bl.a Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen och Annika Wedderkopp.

Efter jobbet en regnig aprildag, så sprang jag till biografen för att hinna till filmen som började halv sex.
Jag var trött efter en stressig dag och rädd för att filmen skulle kännas seg (och för att jag kanske till och med skulle somna någon minut eller två).
Så blev det inte.

I den här filmen är det många saker som de lyckats med; skådespelarna är riktigt bra och en som sticker ut är Annika Wedderkopp, att vara så ung och så duktig är inte vanligt!
Regin är utmärkt och skildringen av hur folket i det lilla samhället fryser ut Lucas, är riktigt obehagligt att uppleva. Anklagelserna som sprider sig från en person till en annan och till sist urartar i ett okontrollerbart känslokaos tränger ut genom duken. Karaktärernas bearbetning av det som händer och de faser de går igenom, skildras också på ett trovärdigt sätt.
Filmen känns överlag väldigt verklig, inte så filmisk utan mer som en sann skildring.

Varför får då inte filmen 5 G:n?
Det enda som inte känns helt fulländat är slutet. Det infinner sig en känsla av att de inte vågade dra det så långt som de skulle kunnat.
Men detta är en bagatell i en annars storslagen film! 

V12jagten01

6 svar

  1. Jag såg den idag! Jättebra film. Såg även the place beyond the pines. Gillade den också:)

  2. Såg filmen tillsammans med en kompis igår. Vi var inte imponerade. Många avsnitt kändes overkliga. Ta bara personalen på dagis, de fullständigt idiotförklarades. Misshandeln i affären, man får överhuvudtaget inte neka någon att handla, ännu mindre ge sig på någon handgripligen. Förhöret med den lilla flickan där man lade orden i munnen på henne….. Sen är det ju otroligt läskigt med masshysteri och även slutet var något som man kan inse händer då och då, att vissa aldrig blir riktigt trodda.

    1. Hej! Vad kul att du skriver! Nej du har helt rätt, invånarna agerar verkligen förkastligt.
      Sen så känns det ju som att det finns en risk att det blir sådär i mindre samhällen.

      1. Ja möjligt men troligast hade väl varit att han hade ringt polisen när han blev misshandlad. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *