Recension Olympus has Fallen G+

gerard-butler-olympus-has-fallen-attacco-al-potere

Produktionsår 2013
Betyg G+
Namn Olympus has Fallen
Genre Action
I Skrivande stund På bio
Skådespelare Gerard Butler, Aaron Eckhart och Morgan Freeman
Regissör Antoine Fuqua
Längd 2h

Nordkoreanska terrorister belägrar Vita huset och allt hopp om räddning står till en av presidentens före detta livvakter…
Den här filmen hade jag kunnat klara mig utan, betyget och bilden ovan säger allt om filmen.

Regissören har tidigare regisserat t.ex ”Training Day” (Gav Denzel Washington en Oscar) och ”Shooter” (en Bourne rip-off med Mark Wahlberg i huvudrollen), båda två ”helt ok” filmer.

Så varför fungerar inte ”Olympus has fallen”…? Jag ska försöka bena ut det så gott det går:
För det första är allt väldigt förutsägbart, det är inte många överraskningar i den här filmen. Tänk en misslyckad kopia av ”Die Hard 1”, helt utan kärlek och dynamik.
För det andra har vi skådespelarinsatserna. Istället för Bruce Willis så spelas ”John McClane” av Gerard Butler och det går väl sådär. Det kan bero på manuset, men överlag känns alla skådespelarinsatser oerhört överspelade.
För det tredje genomsyras hela filmen av en patriotisk ådra som blir alldeles för mycket. Det är brända och sönderskjutna flaggor, 55 scener där amerikanska medborgare blir brutalt nerskjutna till bakgrundsmusik i form av soundtracket från ”Pearl Harbor”, tre presidenttal innehållande meningen ”God bless America” (se bilden nedan)… ja ni fattar grejen.
(När vi nu ändå är inne på repliker så kan jag även meddela att samtliga one-liners från 80-talet levererades, dock med inlevelse!)

Denna film är nog riktad till en ungdomspublik. Om jag hade varit 15 hade jag kanske tyckt att den var ”stencool”, men för mig idag fungerade den inte alls.

Det är så enerverande att slutresultatet trots en duktig regissör och grymma skådespelare, ändå blir såhär…
Jag förstår inte!

olympus-has-fallen-image09

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *