DVD Recension Julie & Julia GGGG

julie_julia29

Produktionsår 2009
Betyg GGGG
Namn Julie & Julia
Genre Dramakomedi
I Skrivande stund På DVD
Skådespelare Meryl Streep, Stanley Tucci, Amy Adams och Chris Messina
Regissör Nora Ephron
Längd 2h 2min

Julia Child bestämmer sig under sent 40-tal för att skriva en fransk kokbok för amerikanska hemmafruar.
En generation senare bestämmer sig Julie Powell, en statligt anställd telefonist, för att laga samtliga rätter i boken och samtidigt blogga om resultatet.
Detta är en feelgood-film som enligt min mening var en utav de bättre i den här genren.

När jag kollar på vad Nora Ephron regisserat tidigare, upptäcker jag att hon är ganska bevandrad inom genren ”romantisk komedi”. Bl.a annat står hon för regin i ”Sömnlös i Seattle” och ”Du har mail”. Två helt ok filmer.

Jag gillar ”Julie & Julia”.  För det första så tycker jag att man växlar mellan nutid och dåtid på ett smakfullt sätt. Man visar också med finess, att man hade samma problem på 40-talet, som man har idag.
Sen så tycker jag att skådespeleriet är fantastiskt! Meryl Streeps tolkning av en 40-årig hemmafru som njuter av livet, är helt underbar och hennes manlige motspelare Stanley Tucci kompletterar henne till fullo. Samma sak gäller paret man får följa i modern tid; Amy Adams och Chris Messina.
Allt känns välregisserat och skådespelarna kan ta ut svängarna, utan att det blir sådär överspelat som det ibland tenderar att bli, när man skildrar äldre tidsepoker i komisk tappning.

Det finns ändå saker som drar ner betyget för filmen. T.ex. så känns det inte som att man får alla frågor besvarade i slutet… Detta är ju en film som bygger på verkliga händelser, baserat på två olika historier. Frågan är om författarna till de olika historierna hade samma uppfattning om ifall filmen skulle göras och hur den i så fall skulle sluta? Man väljer ju faktiskt att producera filmen efter den ena författarinnans bortgång…  Men detta är bara mina egna spekulationer!

Förutom dessa små funderingar lämnar jag filmen med ett leende på läpparna och en riktigt ”good-feeling” i magen!

Stanley Tucci as "Paul Child" and Meryl Streep as "Julia Child"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *