Recension Mitt liv med Liberace/Behind the Candelabra GGGGG-

Behind the Candelabra 3

Produktionsår 2013
Betyg GGGGG-
Namn Behind the Candelabra
Genre Drama
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Michael Douglas, Matt Damon och Rob Lowe
Regissör Steven Soderbergh
Längd 1h 55min

Scott Thorson jobbar med en filminspelning och kommer via en bekant i kontakt med Liberace. Efter en konsert träffas de backstage och de fattar genast tycke för varandra. Scott fascineras och förbryllas av den betydligt äldre pianolegenden…
En riktigt bra film…Tredje femman hittills, den svagaste men ändå en femma!

Det är Steven Soderbergh som har regisserat den här filmen. Det var på tal redan år 2000 att han ville göra en film om Liberace med Michael Douglas i huvudrollen men projektet lades på is, och nu 13 år senare blev filmen verklighet.
Steven Soderbergh har bl.a regisserat ”Traffic” (även den med Michael Douglas i huvudrollen) och ”Out of Sight” som jag tycker är en bra och en aningen underskattad film.

Liberace var på sin tid en utav de mest välbetalda artisterna i Las Vegas. Hans karaktäristiska och unika scenkostym gjorde att han verkligen stod ut både som artist och musiker.
Filmen bygger på en bok som är skriven av en av Liberaces älskare Scott Thorson och filmen fokuserar mest på Liberaces liv och relationen mellan honom och Scott.

Jag kände bara efter några minuter att detta var den typen av film som jag gillar.
Mycket på grund av att skådespeleriet vaggade in mig som åskådare i ett lugn där jag verkligen fick känslan av att filmen var genomtänkt och genomarbetad.
Det var inte bara Michael Douglas och Matt Damon som briljerade, utan även Dan Aykroyd och Rob Lowe stack ut med rolltolkningar som är helt fantastiska. Jag valde att inte lägga upp någon bild på honom, men Rob Lowe spelade en plastikkirurg där sminkningen tillsammans med skådespeleriet var helt lysande!
När jag nu kom in på det så måste jag säga att all sminkning var riktigt välgjord.

Självklart är det svårt att få någon som är 43 att se ut som 20, men de gjorde så gott de kunde och personligen så stördes jag inte av detta. Även om det ibland var uppenbart att de spelade en annan ålder än deras egen.

Jag gillade den här filmen och om ni väljer att se den, betänk då följande:
I alla scener där Michael Douglas spelar piano…är det faktiskt han som spelar på riktigt.
(Michael Douglas berättade i en intervju att han under sin 2 åriga cancerbehandling lade stor del av sin vakna tid på att spela piano.)
Behind the candelabra 4

Filmen fick mig att tänka på när jag gestaltade en lite modernare pianoentertainer/sångare på Cabaret Lorensberg i Göteborg för snart fem år sedan.
Ser ni vem det ska vara?
🙂DSCN2085

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *