Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/a/c/gunnarsfilmtips.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/a/c/gunnarsfilmtips.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/a/c/gunnarsfilmtips.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/a/c/gunnarsfilmtips.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Recension Pain & Gain G+

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/a/c/gunnarsfilmtips.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

PAIN AND GAIN

Produktionsår 2013
Betyg G+
Namn PAIN & GAIN
Genre Action/Komedi
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Mark Wahlberg, Dwayne Johnson och Anthony Mackie
Regissör Michael Bay
Längd 2h 5min

En Bodybuilder-trio med Daniel Lugo i spetsen, bestämmer sig för att kidnappa en miljonär för att komma åt dennes tillgångar.
En plan som går fruktansvärt fel.
”Based on a true story…”
Jag vet inte om jag tycker att det var moraliskt korrekt att göra den här filmen på det här viset…

Jag har alltid tyckt att Michael Bay gör helt ok filmer. Framförallt så tänker jag på  ”The Rock”, ”The Island” och ”Transformers 1” och även om kvalitén kanske har dalat något sen ”The Rock”, så har filmerna enligt mig ändå ett underhållningsvärde.
MEN… Michael Bay misslyckas dock totalt med ”Pain & Gain”.

För det första så är filmen riktigt dåligt regisserad. Bilden längst ned i det här inlägget säger allt. Frekvent återkommande scener med lättklädda tjejer, filmade snett underifrån gör att tankarna går till en dålig MTV-video.
För det andra så är filmen riktigt seg. Trots att den bara är två timmar lång, känns det som att det räcker efter halva den tiden.

Detta är trots allt bara småpotatis om jag jämför med filmens största problem: sättet som huvudkaraktärerna framställs på.
Så här i efterhand, när filmen är slut och jag har hunnit se en CBS-dokumentär om fallet och konsekvenserna för de inblandade, så känns filmens gestaltning av karaktärerna rent osmaklig och ganska avskyvärd och jag ska försöka förklara varför:
Jag tycker att det finns filmer som lyckas gestalta obehagliga handlingar och personer på ett sätt som gör att man ändå någonstans kan förstå deras avsikt (även om man inte håller med eller rättfärdigar det dom gör), som i ”MONSTER” t.ex.
Här framställer man filmens huvudpersoner som idioter. Punkt. Idioter utan känslor eller samvete. OM Michael Bay försökte få in någon form av dimension i karaktärerna så missade jag detta helt. Jag vill verkligen poängtera här att jag inte tror att det beror på skådespelarna i sig. Både Mark Wahlberg och Anthony Mackie är riktigt duktiga så det känns som att det ligger i regin, i detta fall.
Förstå mig rätt, personerna som den här filmen bygger på kanske var idioter och när jag sätter mig in i hur medierna i USA framställer dem, så är det just på det viset. Men då tycker jag att det är helt ointressant att göra en film där man inte utvecklar detta på något sätt, utan väljer att bara visa hemska dåd i en ”komisk” tappning.

Den enda anledningen till att ”Pain & Gain” får ett ”+”, är tack vare att det är en sann historia. Jag tycker alltid att det är intressant att se filmer baserade på verkligheten.Pain & Gain 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *