Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/a/c/gunnarsfilmtips.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/a/c/gunnarsfilmtips.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/a/c/gunnarsfilmtips.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/a/c/gunnarsfilmtips.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

DVD Recension Before Sunrise GGGG+

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/a/c/gunnarsfilmtips.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

before Sunrise 2

Produktionsår 1995
Betyg GGGG+
Namn Before Sunrise
Genre Drama
I Skrivande stund På DVD
Skådespelare Ethan Hawke och Julie Delpy.
Regissör Richard Linklater
Längd 1h 35min

Jessie och Celine träffas på ett tåg i Euroopa, de börjar prata och tycke uppstår med en gång. Han är på väg hem till USA och hon är på väg hem till Paris, men de bestämmer sig för att spendera kvällen och natten tillsammans i Wien för att sedan skiljas åt och återgå till sina liv.
Allt var bra med den här filmen! Se och lär 🙂

Efter att ha sett ”Before the Devil knows you’re dead” där Ethan Hawke spelade en av huvudrollerna kände jag att det äntligen var dags för att se ”Before Sunrise”, som alla pratat så oerhört gott om.
Filmen är regisserad av Richard Linklater som även regisserat filmer som ”Bernie” och ”Me and Orson Welles”.

Bara efter 10-15 min så kände jag att den här filmen greppade tag i mig.
För det första så kändes filmen extremt välskriven där dialogen kändes helt naturlig, varken inläst eller ens inövad.
Sen gillade jag att filmen innehöll så långa scener utan klipp där man verkligen fick tid att landa i karaktärernas situation och puls.

Det som gör den här filmen till en bland många andra klassiska kärlekshistorier är greppet att man ganska tidigt i filmen får reda på att de bara har en viss tid på sig och att de sen med största sannolikhet kommer gå skilda vägar. Hur filmen slutar blir i och med detta sekundärt och i stället fokuserar man på vad de gör här och nu.
Jag fick verkligen känslan av att karaktärerna levde i nuet, att de lyckades använda den tiden de hade till att bara njuta och bejaka varandra. I stället för att prata om vad de skulle göra/oroa sig för när dagen var slut så bara söp de in miljön och hoppade på de möjligheterna som slumpen gav. Något som i dagens samhälle bara blir svårare och svårare.

(Spoiler alert!)
Det som drog ner filmen för mig var inte någonting i filmen i sig utan det var det faktum att det finns två filmer till…
Även om jag inte vet vad de går ut på (jag har försökt att inte läsa/se någonting om dem)
så gjorde den vetskapen att ”Before Sunrise” trubbades av lite för mig.

Men som film var ”Before Sunrise” nästintill ett mästerverk.Before Sunrise 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *