Recension Captain Phillips GGGG (inkl video)

Captain Phillips 2

Produktionsår 2013
Betyg GGGG
Namn Captain Phillips
Genre Drama/Action
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Tom Hanks, Barkhad Abdi och Barkhad Abdirahman
Regissör Paul Greengrass
Längd 2h 10min

Kapten Richard Phillips har ansvaret över lastfartyget Maersk Alabama.
Rutten de färdas på sträcker sig över ökända vatten längs Afrikas kust… 
Detta är en verklighetsbaserad historia om kapningen av MS Maersk Alabama 2009. Nagelbitande är ordet!

Paul Greengrass har regisserat många bra och framför allt många olika typer av filmer.
Bl.a. ”United 93” och ”The Bourne Supremacy”, två filmer som jag tycker är riktigt bra.

I filmens inledning får vi följa Richard Phillips när han gör sig i ordning för att gå ombord på MS Maersk Alabama. Det är en ny besättning som han inte jobbat med tidigare och relationerna känns väldigt äkta. Paralellt får vi följa en grupp somalier som ska ge sig ut för att finna ett skepp att kapa.
De väljer MS Maersk Alabama och sen börjar en intensiv katt å råtta lek, som får mig att sitta på helspänn under hela filmen!

Den här filmen känns verklig rätt igenom, både gällande foto och skådespeleri.
Inför inspelningen av ”Captain Phillips” valde Paul Greengrass att inte föra samman Tom Hanks med skådespelarna som spelade piraterna. Första gången de möttes var dagen de spelade in sitt första möte i filmen och jag upplever att det var väldigt effektfulla scener!
Ett annat helt genialiskt drag, var att casta helt okända skådespelarna till piratrollerna. Alla fyra gör sin skådespelardebut i och med den här filmen och vilka skådespelarinsater sen! Barkhad Abdi, som spelar piraternas ledare, står verkligen upp mot Tom Hanks på ett väldigt övertygande och obehagligt vis. Även Tom Hanks är helt fantastisk i sin roll, jag skulle vilja säga att det är en utav hans bättre prestationer på länge.

Förutom den välregisserade katt-och-råtta-leken, väver man även in paralleller till större frågor: Politiskt maktspel letar sig sakta men säkert in i historien och skapar känslan av att varken kapten Phillips eller Piraterna egentligen har kontroll över sina öden.

En negativ petitess är att filmen tappar något av sin intensitet mot mitten. Men detta är bara en liten droppe i ett annars stort och stormigt, väldigt spännande och mycket djupt hav.

Captain Phillips 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *