Recension Prisoners GGGG (inkl video)

Prisoners 2

 

Produktionsår 2013
Betyg GGGG
Namn Prisoners
Genre Thriller
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal och Maria Bello.
Regissör Denis Villeneuve
Längd 2h 33min

Familjen Dover har gått tvärs över gatan till sina grannar för att fira Thanksgiving. Middagen blir dock allt annat än trevlig när Anna Dover, familjens yngsta barn, och hennes kompis blir kidnappade. Till en början ser allt ut att få en snabb lösning men jakten visar sig vara lång ifrån över…
En spännande film, känns inte lång trots sina 2,5 timmar.

Filmens regissör Denis Villeneuve har även regisserat ”Nawals Hemlighet”, en film som helt klart är bland mina topp 10!.

Den här filmen var väldigt spännande, man hade här tagit ett ganska vanligt upplägg men gjort något lite annorlunda av det. Fokus lades på de psykologiska dilemman som karaktärerna utsattes för, hur de slets mellan omöjliga och hemska val.
Sen så gillade jag hur scenerna i filmen var ihopklippta och jag ska försöka förklara detta på ett begripligt sätt 🙂 : tänk er att ni ser på en skattjaktsfilm där huvudkaraktären plötsligt får syn på skattkistan. Så fort vi får se att karaktären har sett kistan så klipper man till näste scen, istället för att visa precis hur karaktären går fram till kistan, öppnar den och tittar på det som ligger inuti. Så var klippningen i den här filmen. Man tog inte med det ”uppenbara” i scenerna utan bytte fokus så fort vi som åskådare förstått det karaktären i filmen förstått. Det kändes smart.
Trots filmen långa längd, lyckades den hålla mig intresserad rakt igenom. Detta tror jag var tack vare att man planterade ut frågetecken successivt under filmens gång, som sedan löstes upp vid väl valda tidpunkter och ledde till att jag som åskådare fick känslan av att jag kom på lösningarna precis samtidigt som karaktären i filmen. Det känns som en ovanlig egenskap i dagens filmer.
Gällande specialeffekter så var de nästan obefintliga. Det var så oerhört skönt att man inte tagit till den lite ”billigare” skrämselmetoden i form av: ”hög musik-lång tystnad-bang!”. När jag var på spänn var det för att handlingen och skådespeleriet bidrog till det, inget annat.
Skådespeleriet var väldigt bra och alla kändes genuina och ärliga.

Anledningen till att det blev en fyra och inte en femma, är att jag trots allt lämnade salongen med med några frågetecken. Det kändes som om filmens logik och handling inte var riktigt lika vattentäta som filmens perfekta utförande.
Jag såg dock filmen med en vän som jag ofta går på bio tillsammans med, och han tolkade filmen på ett annat sätt och upplevde inte att det blev några frågetecken på slutet, så nu är det upp till er att gå och se hur ni uppfattar filmen!

Som sagt en i övrigt mycket spännande och välspelad film!

Prisoners 3

2 svar

    1. Nej men eller hur! jag kände också lite så.
      Jag ska hålla uppsikt efter din recension 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *