Recension The Escape plan GGG+ (inkl video)

Escape plan 2

 

Produktionsår 2013
Betyg GGG+
Namn The Escape Plan
Genre Action
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone och Jim Caviezel.
Regissör Mikael Håfström
Längd 1h 50min

Ray Breslin har det något ovanliga arbetet som professionell fängelseutbrytare, och den som anställt honom är ingen mindre än regeringen. Upplägget är att Ray sätts i ett fängelse under falsk identitet, för att sedan bryta sig ut och på så sätt hitta fängelsets olika svagheter. Sen kan regeringen rätta till dem och skärpa fängelsets säkerhet.
En dag åtar sig Ray att bryta sig ut från ett fängelse på hemlig ort. Ganska snart upptäcker han dock att han är övergiven och lämnad att dö i ett fängelse olikt något annat han tidigare flytt från…
Äntligen har Sylvester och Arnold huvudrollerna i en film tillsammans! Blev den bra? Ja helt OK!

Den svenska regissören Mikael Håfström fick äran att regissera ”Escape Plan”. Tidigare har han regisserat bl.a ”1408” och ”Ondskan”.

Som helhet var filmen underhållande och den skiljde sig på ett positivt sätt från Stallone’s två senaste filmer ”Bullet to the Head”och ”Expendables 2”. Men tyvärr är det inte pga bra skådespeleri eller regi… ibland är scenerna så övertydliga att man undrar om regissören tror att åskådarna är helt blåsta?!

Däremot är handlingen spännande och den höll mig intresserad hela vägen igenom. Filmen innehåller även en del vändningar som känns väl genomtänkta, vilket jag tycker är ovanligt för den här typen av action.
Man lyckas även med konststycket att driva lagom mycket med huvudrollsinnehavarnas ”80-tals-actionhjälte stämplar”. De olika karakteristiska one-liners som yttras är snyggt och subtilt invävda. Inte alls så övertydliga och plumpa som i t.e.x ”Expendables 2”.

Jag förväntade mig en lättsam ”fredagsaction” och gick från biografen med en glad känsla i magen!

Escape plan 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *