De Bästa Filmerna 2013!

Nu är det äntligen dags för min lista med de bästa filmerna 2013!
En sån här lista kan man göra på lite olika vis. Jag har valt att ha med filmer som producerats/släppts under 2013 och inga andra filmer. Man skulle ju kunna gjort så att man tagit med filmer som kanske producerats i slutet av 2012 men som inte hade premiär förrän i början av 2013, men detta kändes aldrig som något alternativ då vissa filmer redan vunnit priser och uppmärksammats under olika galor under 2012.

På sjätte plats:
Rush” läs hela recensionen här.
Filmen är välregisserad och välspelad och den bygger på verkliga händelser.
”Rush” handlar om två Formel-1 förare och om hur de utvecklar sin relation till varandra samtidigt som sina karriärer.

På femte plats:
Hör och häpna! En svensk film 🙂
Efter alla mina haranger om att svensk film är mindre bra så var detta en oväntad, men välkommen överraskning.
I ”Mig Äger Ingen” Mikael Persbrandt spelar Hasse som just har separerat från sin fru och blir den som får ta hand om deras gemensamma dotter.
Skådespeleriet i den här filmen är väldigt bra och filmen känns genomarbetad och påkostad. Mikael Persbrandt och Ping Mon Wallén spelar verkligen i en klass för sig.

På fjärde plats:
”Philomena” (Recension kommer snart)
Judi Dench spelar Philomena Lee som i vuxen ålder bestämmer sig för att leta reda på sin son som togs ifrån henne för många år sedan.
Även den här filmen bygger på en sann historia och det som jag gillar med den här filmen förutom skådespeleriet är att den kändes så otroligt äkta.
En gripande film!

På tredje plats:
Tom Hanks spelar huvudrollen i ”Captain Phillips” som hamnar på en stabil tredje plats.
I ”Captain Phillips” får vi följa Richard Phillips som är kapten på ett lastfartyg som tas över och blir bordat av somaliska pirater.
En oerhört spännande film med lysande katt-och-råtta moment och fantastiskt skådespeleri.

På andra plats:
En film som jag sett fram emot sedan i Januari i 2013…
12 Years a Slave” Ytterligare en verklighetsbaserad historia som handlar om Salomon Northup som lever i New York i mitten av 1800-talet. Salomon är en bildad och kultiverad man, men allt vänds upp och ner när han under ett jobb drogas, kidnappas och säljs som slav…
När jag gick från biografen kände jag mig verkligen helt överkörd och jag vart verkligen tagen av historien, skådespeleriet, fotot och regin.

På första plats:
När jag gick ifrån biografen så kände jag verkligen att jag inte sett någonting liknande och att det aldrig, rent visuellt har gjorts en liknande film tidigare.
På första plats har vi ”Gravity”.
Två astronauter (Sandra Bullock och George Clooney) jobbar ute på en rymdstation.
Han är den rutinerade astronauten och hon är den nya astronauten som egentligen är en forskare. Uppdraget förvandlas till en mardröm när något går fel och de finner sig helt isolerade utan kontakt med någon på jorden…
Filmen är endast en och en halv timme lång men de 90 minuterna är oerhört spännande.
Även specialeffekterna är helt fantastiska och skådespeleriet likaså.
Visst, vissa bitar i dialogen känns rent utsagt ”B” och historien är relativt enkel.
men vad gör det när man lyckats med allt annat i filmen?

Ok, det var min topplista.
Nu när jag tittar snabbt på den så ser jag att 4 av 5 filmer bygger på sanna historier men sån är jag 🙂
Kommentera gärna och berätta vilka filmer ni har satt som favoriter under 2013.

7 svar

 1. Hej!
  Jag gör min årslista på samma sätt som du, dvs produktionsår. Det är också därför min lista brukar få vänta till februari-mars-nångång, det finns en del 2013-filmer kvar att se innan jag kan göra min korrekta lista klar.

  Och apropå din plats nummer fem – har du sett Hotell? Hotell är i mina ögon den bästa svenska filmen från förra året. 🙂

  1. Hej!
   Vad skönt att du gör likadant med din lista 🙂
   Jag har inte sett Hotell än…:( jag vill gärna se den och Återträffen, jag är helt övertygad om att någon av de filmerna hade hamnat på listan.
   Det ska bli kul att kolla vilka filmer som hamnar på din lista 🙂

 2. Det här kanske låter hårt (usäkta) men jag ser ingen poäng i att ha en filmblogg om man uteslutande skriver om hollywoodfilm. De flesta känner till imdb m.fl
  Att dina favoritfilmer från 2013 uteslutande är blockbuster rullar får en att undra om du ser annan film? Vad jag menar är att det är rätt ointressant att läsa om filmer som kommer med gigantiska reklamkampanjer. Ptja du kanske menar att de flesta gillar att läsa om de här filmerna…med samma princip drar Bay (Pain and Gain) in mijoner. Rätt eller fel? Vet ej, men alla bra filmbloggar jag läst har nischat sig (hollywood är ingen nisch).

  Ville bara ge lite feedback, take it or leave it.
  Peace

  1. Hej Johan! Tack för feedbacken! Väldigt bra poänger och jag har själv tänkt mycket på detta 🙂 Anledningen till att jag skriver om mest (eller då uteslutande) om Hollywoodfilmer är inte att jag tror att det är det som de flesta ”gillar att läsa” om, utan att det är det som de flesta hittar i down vanliga DVDbutiken, hyr eller köp. Självklart så försöker jag gå på andra, lite mer ”konstnärliga” filmer. Sen så såg jag andra riktigt bra filmer som med lätthet skulle platsat på min lista om de hade producerats 2013. Efter att ha läst på andra bloggar så har jag tex varit på jakt efter ett par sydkoreanska filmer, men de är lite svårare att hitta. Nåja jag hoppas att detta besvarar din fråga någorlunda 🙂 för att få lite mer inblick i andra (icke hollywoodfiler) vilka är dina topp 3 filmer under 2013? (Förutom turinhästen)

 3. Oj, jag hade ett riktigt dåligt filmår sett till antalet filmer. Vart väldigt busy i år så hann inte alls se lika många filmer som jag brukar. I takt med att man kommer i kapp misstänker jag att min lista ändras men spontant skulle jag nog säga
  1. Dallas Buyers Club
  2. Wrong Cops
  3. Gravity/Miracle in Cell No.7 (kan inte bestämma mig)

  Sydkoreanska filmer är min specialitet 🙂
  Jag har dessutom bott i Korea.

  Vilka filmer?
  Är det dvd/BD du söker eller digitalt? Finns en riktigt bra sida för allt asiatiskt som heter asiatorrents.me

  1. Vad kul att du bott i Korea, Jag var där på snabbesök en gång men hann inte se så mycket film tyvärr.
   Det är ”Cold Eyes” (Gam-si-ja-deul), ”The Berlin File” och ”New World” som jag har letat efter. Jag tycker om att ha filmen fysiskt även om jag inte sett den 🙂 Det är liksom en del av ens filmförlopp som jag vill komma ihåg.
   Dallas Buyers Club vill jag jättegärna se! hoppas den går upp på bio (i Sthlm också och inte bara i Gbg) Vad kul att din topp 3 och är ”mest” Amerikanska rullar…? 😛 Har du något tips på vart jag kan köpa de ovanstående asiatiska filmerna får du gärna hojta 🙂 Jag har kollat överallt på de ”vanliga” DVD-affärerna men inte funnit dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *