Recension Last Stop Fruitvale Station GGGG- (inkl video)

Fruitvale 2

 

Produktionsår 2013
Betyg GGGG-
Namn Last Stop Fruitvale Station
Genre Drama
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Michael B Jordan, Ariana Neal och Octavia Spencer.
Regissör Ryan Coogler
Längd 1h 30min

Det är nyårsafton 2008 och Oscar Grant den 3:e bestämmer sig för att åka in till stan och se på fyrverkerierna med ett par vänner. För Oscar har de gångna åren varit turbulenta i och med det fängelsestraff han avtjänat, plus chocken att sedan komma ut i verkligheten igen och tvingas ta alla typer av jobb för att kunna ta hand om sin lilla dotter. För att för en stund släppa vardagens allvar tar han tåget in till stan för att fira det nya året med vänner och familj. Men det blir inte alls som han tänkt sig.
Detta var en bra, verklighetsbaserad film!

Ryan Coogler gör i och med ”Last Stop Fruitvale Station” sin regidebut. Han har tidigare regisserat några kortfilmer, men gör alltså nu sin första långfilm.

Jag hade inte läst speciellt mycket om vad som hände på Fruitvale station, nyårsaftonen 2008, så jag såg filmen med ett ganska öppet sinne.

Skådespeleriet var bra och Michael B Jordan lyckades med att gestalta Oscar på ett trovärdigt sätt. Stundtals var han väldigt ”sympatisk”, men detta varvades med andra, mindre charmiga, karaktärsdrag som verkligen kändes genuina och djupt rotade i honom.

Men trots att allt var välspelat så kändes filmen tyvärr lite ”tunn”. Det var verkligen en gripande händelse som filmen tog upp, men den hade kanske behövts broderas ut mera för att täcka en komplett spelfilm.

Nu kommer jag att berätta lite om hur filmen inleds, så om ni inte vill veta… sluta läsa nu! (dock ingen ”spoiler”).
Filmen inleds med ett par minuter av autentiska bilder, filmade av en åskådare. Sen så klipper man och spelfilmen kör igång. När filmen sen är slut så får man återigen se autentiska klipp och bilder på personerna i filmen.
Detta upplägg fick mig att undra om den här filmen inte skulle passat bättre som en dokumentär? För förutom känslan av att filmen var en aning tunn, hade jag även velat få veta mer om vad händelserna på Fruitvale Station fick för långsiktiga konsekvenser.
Tänk om Werner Herzog skulle ha gjort en dokumentär om händelsen, typ som ”Grizzly Man” eller ”Into the Abyss”…
Den filmen hade jag velat se!!!Fruitvale 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *