Recension Jack Ryan: Shadow Recruit GG- (inkl video)

JACK RYAN: SHADOW RECRUIT

Produktionsår 2013
Betyg GG-
Namn Jack Ryan: Shadow Recruit
Genre Thriller/Action
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Chris Pine, Kevin Costner och Keira Knightley
Regissör Kenneth Branagh
Längd 1h 46min

Jack Ryan, en ung analytiker vid CIA, råkar snubbla över dokument som antyder att Ryssland planerar att krascha USA:s ekonomisystem. Jack slungas in i en  korrupt och otäck politisk härva och tvingas skydda såväl sig själv, som sina nära och kära. Men någon flåsar honom hela tiden i nacken…! 
Oj vad pompöst det blev…nja…filmen var sådär va…

Personligen så tycker jag att den bästa ”Jack Ryan-filmen” är ”The Hunt For Red October”. Mycket för att jag tycker att Alec Baldwin är helt lysande som Jack Ryan.

”Jack Ryan: Shadow Recruit” är regisserad av Kenneth Branagh, som även har en roll i filmen. Tidigare har han regisserat/co regisserat filmer som t.e.x ”Thor” och den kommande ”Cinderella”.

Inledningen i filmen är bra och det känns som att man har valt helt rätt spår. Man får följa Jack Ryan som ung och se vad det var som fick honom att bli marinkårssoldat, och hur han sedan bytte bana och började jobba som analytiker inom CIA . Detta är något man som hastigast tar upp i ”Hunt For Red October”) och att den här filmen knyter an till en gammal film på det viset ger klara pluspoäng!

Men sen när filmen drar igång på riktigt så händer något och det känns kort sagt som att man väljer att strunta i nästintill alla detaljer i filmen. Handlingen är rörig, ogenomtänkt och för överdriven. Sen så är vart och vartannat klipp inlindat  i klassiska svulstiga stråkar och helhetsintrycket blir egentligen raka motsatsen till stämningsfullt.

Filmen börjar alltså helt ok, men faller sedan långsamt isär och slutar som en enklare version av ”24”, eller en sämre version av ”Bourne Identity”.
Detta är synd, för karaktärerna som Tom Clancy har skapat är rätt intressanta, men tyvärr så lämnas det alltså inte mycket utrymme för skådespelarna att ge karaktärerna någon djupare utveckling.

Synd på en film som skulle kunna ha blivit så mycket mer intressant!

Jack Ryan 2

4 svar

 1. Vad härligt att höra att även du stör dig på Kiera Knightley. Efter att ha sett A dangerous method kan jag inte se henne som nåt annat än ”haj”. Om du sett filmen förstår du nog vad jag menar. 🙂

  1. Hej! Vad skönt att höra att även DU stör dig på henne 🙂 Många som jag har sagt det till tycker att hon är jättebra och i samma klass som Natalie Portman… vilket jag inte ser alls. Tyvärr har jag inte sett A Dangerous method, men jag blev lite sugen på att se den nu efter att ha läst din recension 🙂

   1. Hahaha, ja, ge den en chans vettja. Det är ju alltid kul att såga lite om inte annat 😉

    Kiera är verkligen ett unikum. Hon kan dra ner rätt bra filmer så till den milda grad att dom banne mig blir otittbara. Inte många som klarar av det.

    1. Nej eller hur 🙂 hon är ärtan värst i Pirates of the Caribbean 🙂
     Men som sagt så ska jag nog ta å se A Dangerous Method 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *