Recension RoboCop GGG (inkl video)

Robocop 2

Produktionsår 2014
Betyg GGG
Namn RoboCop
Genre Action
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Joel Kinnaman, Gary Oldman och Abbie Cornish.
Regissör Jose Padilha
Längd 1h 40min

Alex Murphy jobbar som polis i ett brottshärjat Detroit.
I jakten på en en av stadens värsta brottslingar skadas Alex så svårt, att hans chanser till ett normalt fortsatt liv, går om intet.
Alex fru bestämmer sig i det ögonblicket för att göra vad som helst för att få behålla sin man, och ger företaget OmniCorp, med dr Bennet Norton i spetsen, rättigheterna att göra vad de vill med Alex kropp, bara de räddar honom. OmniCorp tar chansen till att förverkliga en dröm sedan länge.. projektet RoboCop…
Mycket positivt överraskad!

Jag gillar verkligen ”RoboCop” från 1987, så när jag fick höra att man skulle göra en remake på den, blev jag ganska skeptisk. 87:ans RoboCop är välgjord med ett bra manus fullt av samhällssatir. Den är även ganska våldsam, sekvenser med spetsiga föremål genom olika kroppsdelar avlöser varandra, och filmen är helt klart riktad till en lite äldre publik. Det jag fruktade för mest i och med remaken, var att man skulle rikta sig till en bredare, lite yngre publik, och på grund av detta tvingas att tumma på mycket av det som gjorde ”RoboCop” bra på 80-talet.

Men när jag gick ut från biosalongen så kände jag mig faktiskt ganska nöjd…!
Man hade visserligen skurit ner på de våldsamma sekvenserna och på grund av detta så blev actionscenerna kanske lite platta och stela. Men däremot upplevde jag att man verkligen lyckats modernisera många andra byggstenar i filmen, på ett sätt som gjorde den intressant och fick den att fungera nu 2014.

Samhällsatiren fanns också kvar och en intressant debatt om; ”vad det är som gör en person”, genomsyrade filmen. Det kändes som att man lagt ned mycket tid på att få manuset att fungera och speciellt dialogen mellan OmniCorps VD (Michael Keaton) och Dr Bennet (Gary Oldman) var bra.
Hur var då Joel Kinnaman??? Helt ok! Skådespeleriet var överlag ok från alla, de gjorde vad de skulle.

Nu blev det mycket ros, men kom ihåg att mina förväntningar inför den här filmen var riktigt låga. Summa summarum tycker jag att regissören Jose Padilha lyckades göra en ny version av en klassisk goding, som fungerar och passar in i 2000-talet på ett bra sätt.

Robocop 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *