Recension Lone Survivor GG (inkl video)

Lone Survivor 2

Produktionsår 2013
Betyg GG
Namn Lone Survivor
Genre Action/Drama
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Mark Wahlberg, Taylor Kitsch och Ben Foster.
Regissör Peter Berg
Längd 2h

Detta är historien om 4 amerikanska soldater som får i uppdrag att tillfångata eller avrätta en ökänd talibanledare som mördat många marinkårssoldater. Operationen äger rum i Afghanistan och till en början går allt enligt planerna, men på ett par sekunder ändras situationen plötsligt och de fyra soldaterna befinner sig i en minst sagt livshotande situation.
Filmen ”bygger” på en sann historia.

Vart ska man börja… Regissören heter ”Peter Berg och har tidigare regisserat filmer som bl.a.”Collateral” och ”Battleship””. Så man kan säga att han både har regisserat riktigt bra filmer och något mindre bra filmer.
Den här filmen faller in i den senare kategorin.

För att summera filmen så var den stundtals ganska spännande och filmsekvenserna uppe i den afghanska bergskedjan var verkligen snyggt fotade. Relationen emellan soldaterna präglades överlag av en mycket ”grabbig” jargong och kändes äkta till och från.
Filmen börjar även ganska bra med äkta bilder från Navy-Seals utbildningen och det fångade mitt intresse och hoppet om att dokumentärkänslan skulle bestå filmen igenom, tändes.
Så blev det tyvärr inte, utan det kändes mer som än filmatisering av tv-spelet ”Call of Duty”. Visst, ”Call of Duty” är ett spännande dataspel/tv-spel precis när man spelar det, men när  man har spelat klart har man glömt bort precis allt som hände i spelet…
Men det största problemet med den här filmen var att den kändes så grymt vinklad på ett ganska motbjudande vis! Man matas med saftiga repliker om hur soldaterna dör för sitt fosterland med stolt hjärta, med undermeningar om hur den afghanska befolkningen fortfarande kämpar mot tallibanerna och behöver omvärldens stöd (i form av fler soldater),  publiken får se foton av de riktiga soldaterna (som inte ens alltid hade samma nationalitet som skådespelarna) till tonerna av slemmiga låtversioner där det sjungs om ”heroes”… Filmen lämnar alltså en lite halvrutten eftersmak i mitt filmhjärta. Jag förväntade mig nästan att se en Amerikansk officer stiga fram mot bioduken när eftertexterna rullade och hålla upp penna och kontrakt och säga ”you sign up here, make your country and your god proud!” (Med detta sagt ska det också nämnas att halva biosalongen brast ut i applåder till de slemmiga tonerna, så filmproducenterna hade verkligen nått fram till en viss målgrupp i biopubliken.)

Alltså, en propagandafilm för krig som innehöll en del spänning, men där handlingen precis som i ”CoD” glömdes bort fort och istället ersattes av en vidrig äckelsmak.
Men på grund av att sekvenserna i bergen var snygga och välgjorda, så petar jag dit ett par G:n. Håll till godo.Lone Survivor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *