DVD Recension Don Jon GGG- (inkl video)

Film Title: Don Jon

Produktionsår 2013
Betyg GGG-
Namn Don Jon
Genre Drama/Komedi
I Skrivande stund På DVD
Skådespelare Joseph Gordon-Levitt, Scarlett Johansson och Julianne Moore.
Regissör Joseph Gordon-Levitt
Längd 1h 30min

Jon är helt fixerad vid porr och använder sig av de porrfilmerna han ser som referensramar när han är ute och raggar tjejer på klubbar. Barbara, en tjej som är på jakt efter den perfekta killen och som i sin tur använder sig av romantiska komedier/dramafilmer när hon letar efter sin man… De båda möts och tycke uppstår. Men kommer de att klara av ett förhållande trots deras olikheter?
Filmen är faktiskt lite djupare än så som jag beskrivit ovan, bra jobbat Joseph!

Om man tittar på trailern till den här filmen samt läser min beskrivning ovan så framstår den här filmen som ganska ytlig och dum.
Men efter att filmen var slut och jag satt och tänkte igenom den så kände jag verkligen att ”Don Jon” hade mer djup och fler lager av budskap än vad jag trodde att den skulle ha.

Skådespeleriet var ok på gränsen till bra, Joseph Gordon-Levitt gjorde verkligen ett försök att göra en karaktär som jag upplevde som längre ifrån de karaktärerna han gestaltat tidigare. Det är även Joseph Gordon-Levitt som regisserat filmen och även här tycker jag att han lyckats bra.
Filmen tar upp frågan om hur vi alla ser på varandra och bedömer varandra efter vad vi ser, hellre än vad vi faktiskt gör eller säger, eller hur vi är. Den tar även upp frågan om hur vi ibland ser på varandra som objekt hellre än individer. Sakta, allteftersom att filmen utspelar sig och utvecklas ändras samtidigt filmens ton på ett väldigt smakfullt vis.
”Don Jon” är lite av en ”Hat-Trick” för Joseph Gordon-Levitt då det även är han som skrivit ”Don Jon” och jag tycker att han har gjort smarta val när det gäller karaktärer och de olika relationerna i filmen.

Om jag sen frågar mig själv vad jag tyckte om filmen så måste jag säga att jag imponerades av punkterna ovan och att filmen var bättre än vad jag trodde att den skulle vara.
Men tyvärr så kände jag mig lite likgiltig när den var slut och det är ju tråkigt. Jag förstår inte varför jag kände så när filmen var både smartare och bättre än jag trodde att den skulle vara.

Vad tycker ni som sett den?

Don Jon 3

2 svar

    1. Ah ok 🙂 jag förstår vad du menar med den lite ”upprepande” känslan. Men jag tycker ändå att de momenten hade ett syfte och att ”Don Jon” inte föll in i ”Pretty Woman”-genren 🙂 Utan att spoila:jag upplevde inte slutet som förutsägbart, gjorde du? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *