Recension X-Men Days of Future Past GGGG+

Hugh-Jackman-X-Men-Days-of-Future-Past

Produktionsår 2014
Betyg GGGG+
Namn X-Men Days of Future Past
Genre Science Fiction
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Hugh Jackman, Jennifer Lawrence och Michael Fassbender.
Regissör Bryan Singer
Längd 2h

Framtiden. Mutanterna är nästan helt utrotade, efter långa krig mellan dem och de ”vanliga” människor.
I ett sista försök att förändra historien skickas Logan tillbaks i tiden, till år 1973. Hans uppgift är att försöka ena Magneto, Xavier och de andra allierade mutanterna, och försöka stoppa upptakten till det krig som alltså innebär slutet för samtliga mutanter…
Väldigt gripande på sina ställen… Överraskande!

Bryan Singer har återvänt till franchise:en som han själv startade för 14 år sedan.
Han regisserade nämligen filmerna X-Men och X-Men 2, men lämnade sedan över stafettpinnen till Brett Ratner.
Att Bryan Singer nu återvänt som regissör tycker jag känns skönt. Mycket för att det i ”X-Men-Days of Future Past” känns viktigt att den som håller i trådarna verkligen har koll på karaktärerna i filmen. Och Bryan Singer har full koll 🙂

Samtliga skådespelarinsatser var bra. Kanske både tack vare bra skådeisar och ett bra manus. Vissa scener mellan vissa specifika karaktärer var verkligen gripande och engagerande. Att Jennifer Lawrence, Hugh Jackman, James McAvoy och Michael Fassbender är duktiga visste jag ju redan, men jag överraskades även av skådespelaren som spelade ”skurk”… Hen var mycket bra och spelade inte över på det sätt som ”skurkskådisarna” ofta har en tendens att göra. Denna skurkskådis höll istället igen och fick karaktären att bli riktigt lätt att ogilla!

Effekterna var även de väldigt bra, och om jag jämför med ”X-men-The Last Stand” så har det verkligen hänt mycket på effekt-fronten. Anledningen till att jag jämför med den filmen är att ”sammandrabbningarna” i den och i ”X-Men Days of Future Past” är ganska lika.

Betyget blir faktiskt 4 starka G:n! Att den inte når ända upp till 5 beror, lustigt nog, på ungefär samma saker som hos ”The Amazing Spider-Man 2”:
Oavsett hur välgjort allt var och hur väl alla hittat sina karaktärer, så tappade filmen en aning tempo i mitten. Detta gjorde knappt något alls, då handlingen och skådespelarinsatserna lyfte filmen igenom detta, men om jag ska anmärka på något så blir det på det.
Att tidsresegrejen innehåller ”plot-holes” är som alltid liksom bara att räkna med, men här var de faktiskt inte så många 🙂

Ett sista tips: sitt kvar tills sista eftertexten har rullat 🙂X men days 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *