Recension Transformers 4 Age of Extinction (inkl video) GG

Transformers 4 2

Produktionsår 2014
Betyg GG
Namn Transformers Age of Extinction
Genre Action
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Mark Wahlberg, Nicola Peltz och Stanley Tucci.
Regissör Michael Bay
Längd 2h 40min

Mekanikern Cade lever på ruinens brant med sin dotter i deras hus på landet.
Cade gör allt för att få ekonomin att gå ihop genom att köpa in gammalt skrot för att laga och sedan sälja det med vinst. En dag så förändras allt när han i god tro köper en gammal rostig lastbil…
Åh…! filmen som började så bra…

Äntligen var det dags att se den nya Transformersfilmen 🙂
Om jag någon gång startar en podcast så ska första avsnittet heta: ”varför Transformersfilmerna fyller en funktion” Kort sagt så tycker jag att man kan lista de andra tre filmerna såhär:
Transformers 1:                                                          Ok/nästan bra!
Transformers 2 Revenge of the Fallen                     Sämre, mycket sämre än ettan.
Transformers 3 The Dark of the Moon                     Sämst, bara dåliga upprepningar av de dåliga delarna i Transformers 1 & 2.

Den första filmen är ändå lite smart och handlar om någonting i alla fal. Men det som de övriga filmerna har gemensamt är en väldans massa action med grymma specialeffekter och det är, till största delen detta som tilltalar mig i filmserien.

Inför den fjärde filmen har regissören bytt ut hela casten men behållt sig själv samt manusförfattarna.
Jag hade väl inte jättehöga förväntningar men jag måste erkänna att trailern såg riktigt cool ut.

Det positiva först:
Filmen började bra med lite annorlunda förutsättningar för de robotar som vi fått följa i de föregående filmerna. Om man ser till t.e.x Optimus Prime så kändes han inte alls lika präktig som i de första filmerna, utan här visade han lite mer karaktär och det var en trevlig överraskning.
Att de bytt ut skådisarna kändes också bra, Mark Wahlberg tillförde, enligt mig mer tyngd i sin karaktär än vad Shia Labeouf gjorde. Nicola Peltz var väl kanske inte jättebra utan mer ett snyggt ansikte, men precis som i den första filmen i alla fall så fyllde det ”snygga ansiktet” en funktion i filmen som bidrog till lite dialog iaf :).
I övrigt så var filmen KASS!!!!!!

Om man ser på effekterna, det som varit filmernas signum så var vissa scenerna när ”vissa” robotar förvandlade sig riktigt kassa och det kändes mer som en skärmsläckare från 1998 än en påkostad blockbusterfilm. Jag vill dock poängtera att det bara var vid vissa tillfällen, de övriga transformeringarna höll samma klass som de alltid gjort.

Sen så kan man sammanfatta resten av spektaklet med att säga att de sjukdomarna och missarna från de första tre filmerna var tillbaks med råge…
Filmen var alldeles för lång och det kändes vid ett par tillfällen som att det var den tredje akten och att filmen lika gärna skulle kunna ta slut.
Det var fortfarande Michael Bays hysteriska och ologiska sätt att skildra en historia på: explosioner som ser ut som fyrverkerier (och alltid 6 explosioner för mycket när de sprängde ett hus). Explosionerna varvades med tjejer i korta kjolar som inte fyllde någon som helst funktion, och när det inte fanns någon statist tillgänglig för detta så fick den kvinnliga huvudkaraktären dra på sig bikinin… Sedan så var det alltid alldeles för långa strider med alldeles för mycket pang, pang och fyrverke…explosioner. Och detta kommer från mig som ÄLSKADE actionscenerna i de gamla filmerna (t.o.m 3:an)

Den här filmen hamnar ändå på en andra plats bland de fyra. För hur repetitivt det än var så väckte de första 25 minutrarna mitt intresse på ett sätt som de övriga 2 uppföljarna inte gjorde alls.
Sen så är det alltid gött att kolla på robotar som drabbar samman i storslagna slagsmål om makten över universum 🙂Transformers 4 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *