Recension Dawn of the Planet of the Apes GGGG (inkl video)

DAWN OF THE PLANET OF THE APES

Produktionsår 2014
Betyg GGGG
Namn Dawn of the Planet of the Apes
Genre Action/Drama
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Jason Clarke, Gary Oldman och Andy Serkis
Regissör Matt Reeves
Längd 2h 5min

Det har gått 10 år sendan ap-influensan slog till för första gången och människor och apor lever nu separerade.
Vi får återvända till staden där den första filmen utspelade sig (forna San Francisco) där människorna strävar efter att överleva och hantera sin vardag. En dag, i samband med återaktiveringen av stadens elverk, träffar de på en stor grupp av intelligenta apor som levt gömda uppe i skogen…
Den här filmen var väldigt bra och välgjord!

Jag gillade den första filmen i den här reboot-serien av apornas planet, mycket för att den var välgjord men även för att personerna bakom produktionen hade lyckats hitta en ny och lite fräsch ingångsvinkel till den här kultförklarade historien.
Inför den här uppföljaren så hade man bytt ut regissören. Nu är det Matt Reeves som stått med dirigentpinnen och han har tidigare regisserat bl.a ”Cloverfield”, en av de få ”Handy-camfilmer” som jag verkligen gillar.

Efter att så ha sett ”Dawn of the Planet of the Apes” kan jag bara säga att jag tyckte väldigt mycket även om denna film!

Först och främst så kändes filmen väldigt oförutsägbar. Efter att ha sett trailern trodde jag mig veta exakt hur filmen skulle utspela sig, men gång på gång under filmens gång blev jag ordentligt överraskad på ett positivt sätt! Både bland människorna och aporna fanns det ”good guys” och ”bad guys” och det gjorde att historien blev intressant.

Sen så gillade jag även effekterna och animationerna. Tekniken går ju så oerhört fort framåt och jag vet att det kommer se annorlunda ut om bara 4 år, men jag upplevde att aporna verkligen kändes som levande karaktärer med personligheter. Man hade använt sig av människor med elektroder på kroppen (så kallad ”motion capture”) för att få fram apornas rörelsemönster och de skådespelare som gestaltade de 2 framträdande apkaraktärerna Caesar och Koba gjorde detta på ett ypperligt vis! Andy Serkis som spelar Caesar är för övrigt kroppen bakom många andra animerade karaktärer i en massa filmer, och han borde enligt min mening få någon form av ”specialutmärkelse” för sitt fantastiska arbete.

Det som jag inte riktigt gillade med filmen var den stora bristen på kvinnliga karaktärer. Det fanns en, en kvinnlig läkare med små halvheroiska inhopp här och där, men i övrigt var det män. Det kändes så oerhört utdaterat och som en tråkig miss i en film där det inte fanns några som helst ursäkter för det.

Sedan kändes det (ibland) lite onaturligt när aporna valde att prata engelska istället för att använda det teckenspråk de egentligen kommunicerade via. Kanske var det ett val av regissören för att snabba på handlingen, eller kanske för att ge aporna ytterligare en dimension i sin karaktär, men vid vissa tillfällen kändes det som sagt onaturligt och onödigt.

Dessa två negativa punkter blir dock små i jämförelse med allt som var bra med den här filmen.
”Dawn of the Planet of the Apes” är en enormt spännande film med snygga effekter och ett smart upplägg och det är en mycket värdig uppföljare till ”Rise of the Planet of the Apes”!

Dawn of 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *