Recension The Selfish Giant GGGG+ (inkl video)

The Selfish Giant 2

Produktionsår 2013
Betyg GGGG+
Namn The Selfish Giant
Genre Drama
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Conner Chapman, Shaun Thomas och Siobhan Finneran.
Regissör Clio Barnard
Längd 1h 30min

Artor och Swifty är 13 år gamla och växer upp i en liten stad där deras levnadsförhållanden inte är de bästa. De har båda två stora problem i skolan och jobbar tillsammans på ett skrotupplag som skrotsamlare. Deras vänskap står sig i vått och torrt trots deras olikheter, och i en värld utan hjälp hemifrån så har de bara varandra när det verkligen gäller.
En otroligt stark film, femman är riktigt nära 🙂

Allt i den här filmen var nästintill perfekt.
Huvudrollsinnehavarna som gestaltade Artor och Swifty var helt fantastiska och hur två 13 åriga killar kan spela på detta sättet har jag svårt att förstå.
Som grädde på moset så gör de båda sina skådespelardebuter i den här filmen! (helt galet)
Relationen mellan dem var också grymt välregisserad och ibland så skiftade fokuset så pass snyggt att jag tappade greppet och nästintill glömde bort vem som faktiskt var huvudkaraktären av de de två.
Övriga skådespelare var även de helt fantastiska och de olika bikaraktärerna passade så perfekt in i världen som regissören skapat.

Jag skulle vlija likna filmens tempo med något så abstrakt som ett musikstycke. De flesta scenerna var väldigt starka och krassa som skildrade verkligheten på ett ganska grått och hårt vis. Men detta bröts av med konstpauser med väldigt snyggt foto på landsbygden där vi som publik fick andas ut och en välbehövlig paus från misären.

Filmen höll på såhär fram till slutet och upplösningsscenen passade även den in helt perfekt precis som de övriga bitarna i filmen.
Det enda lilla som jag kände med filmen var att tragiken i filmen var lite för överhängande vilket gjorde att ”The Selfish Giant” kändes lite tung. Det kan bero på att den bygger på en bok och att författaren Oscar Wilde skrev den så. Oavsett så hade det inte skadat med något extra vattenhåll där man som åskådare fick lite mer luft.
Men detta är som sagt en liten, liten detalj.The Selfish Giant 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *