Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/a/c/gunnarsfilmtips.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/a/c/gunnarsfilmtips.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/a/c/gunnarsfilmtips.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/a/c/gunnarsfilmtips.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Awakenings/Uppvaknanden Recension DVD GGGG+

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/1/a/c/gunnarsfilmtips.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Awakenings 2

Produktionsår 1990
Betyg GGGG+
Namn Awakenings/Uppvaknanden
Genre Drama
I Skrivande stund På DVD
Skådespelare Robin Williams, Robert De Niro och John Heard.
Regissör Penny Marshall
Längd 2h

Dr. Malcom Sayer jobbar på ett sjukhus.
Han har just fått jobbet och har ansvaret över en avdelning där patienterna har en sak gemensamt: de har alla sedan många år levt i någon form av katatoniskt tillstånd.
Men Dr. Malcom är övertygad om att patienterna går att nå fram till och han gör allt i sin makt för att hjälpa dem.
Allting förändras när Malcom får tillåtelse att prova ett nytt preparat på en av patienterna…
Mycket fin film baserad på verkliga händelser med FANTASTISKT skådespeleri.

Att bedöma den här filmen idag ungefär 25 år efter att den släpptes är ganska svårt och kan upplevas som en aningen orättvist.
Förutom att ”Awakenings/Uppvaknanden” var lite långsam i sitt tempo och en aningen förutsägbar så var filmen en fullträff!!!

I det här fallet gjorde det mig ingenting att filmen var lite sådär ”80′ – 90′-talsseg”. Anledningen till att det fungerade i alla fall var att de scenerna som bromsade upp historien fyllde en annan funktion: komplettera karaktärerna och de kändes inte sådär onödiga och tomma som de kan göra ibland.
Men det som verkligen lyfte filmen för mig var skådespeleriet!

Jag recenserar bara filmer jag sett för första gången då jag anser att det är det första intrycket av en film som oftast är det rätta.
”Awakenings/Uppvaknanden” var en film som jag velat se länge och nu efter den tragiska nyheten om Robin Williams bortgång så kändes det som en liten hyllning från mitt håll att köpa hans DVD filmer och se de filmerna som jag inte sett.

Att skådespeleriet skulle vara bra visste jag.
Att det skulle vara så exceptionellt bra som det var blev en riktig överraskning.
Robin Williams gör sin karaktär på ett helt fenomenalt vis. Dr. Malcom är introvert och osäker på hur man ska socialisera med människor och detta balanserar Robin Williams perfekt.
Om jag jämför med hans karaktär i ”Good Will Hunting” så är psykologen Sean Maguire säker i sig själv, en skillnad som verkligen är påtaglig.

Robin Williams var bra, dock så kändes det som att Robert De Niro stal showen en aning…
Jag har aldrig sett honom göra den här typen av karaktär tidigare och att skriva mer om detta skulle kunna förstöra filmen så jag väljer att sluta där (men varför fick han inte en Oscar för den här rollen…!!!) Helt brilliant…

På grund av de små och få bristerna i filmen så når den inte upp till full pott.
Men skådespeleriet och samspelet mellan Robert De Niro och Robin Williams…wow!!
Femman är ruggigt nära!Awakenings 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *