71′ Recension GGGG (inkl video)

71 2

Produktionsår 2014
Betyg GGGG
Namn 71′
Genre Thriller
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Jack O’Connel, Sam Reid och Sean Harris.
Regissör Yann Demange.
Längd 1h 35min

Den brittiske soldaten Gary Hook skiljs från sin trupp i Belfast…
Året är 1971 och de befinner sig i Belfast för att för lugna ett upplopp.
Ensam, på fiendens territorium gör Gary allt han kan för att hålla sig vid liv…
Återigen en riktigt bra engelsk film!

Nu har jag suttit och listat alla de serierna där regissören Yann Demange regisserat episoder för att kolla igenom i alla fall några av episoderna.

Senaste filmen jag såg med Jack O’Connel var ”Starred Up” (läs recension här) och det var en film som jag gav 5 G:n.
Det som jag gillar med engelska filmer är bland annat att de är så oerhört träffsäkra när det gäller att sätta an en miljö, det slår nästa aldrig fel!
För det andra gillar jag skådespeleriet, alla medverkande känns nästan alltid som riktiga karaktärer och inte som karikatyrer (något som jag tycker är rätt vanligt annars :))
Man skulle kunna säga att man i både ”Starred Up” och ”The Selfish Giant” lyckats fastställa den kalla och krassa verkligheten.

Lyckades man då med detta i ”71′”?
JA!
Allt det som jag nämnt ovan hade man även lyckats med i ”71′”.
Filmen var spännande, välspelad och välgjord på alla sätt och vis.
Trots att jag inte kan så mycket om IRA och vad som egentligen utspelade sig under 70-talet i Belfast så upplevde jag filmen som ytterst spännande. anledningen till att en okunnig kille som jag upplevde filmen som spännande var att man inte fokuserat så mycket på politiken, utan mer på karaktärerna och vad som hände dem.
Jag fick även känslan av att filmen var spännande på ett lite ”skräckfilmsliknande vis” och det var lite oväntat, men mycket välkommet 🙂

Jack O’Connel är lika karismatisk i den här rollen som i ”Starred Up”, dock så kan det kännas som att han gör ungefär samma typ av karaktär i de båda filmerna.
Det är just detta som gör att filmen inte når upp till en fullpoängare:
”71′” är, när det gäller allt utom själva handlingen ganska lik de ovannämnda filmerna ”Starred Up” och ”The Selfish giant” och på grund av att jag nyligen sett båda de filmerna så kändes ”71′” lite repetitiv.
Detta är absolut inte filmens fel utan endast mitt eget. Men jag tror att om man gillar just den här typen av film som jag skrivit om med krassa verkligheter så kanske man inte blir så  jätteöverraskad.

Men det som ni ska ta med er är: 71′ är en spännande och välgjord film  :=)
Inget annat!

71 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *