Fury Recension GGGG (inkl video)

Fury 5

Produktionsår 2014
Betyg GGGG
Namn Fury
Genre Action
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Brad Pitt, Shia Labeouf och Logan Lerman.
Regissör David Ayer
Längd 2h 10min

Året är 1945 i Tyskland.
Besättningen på den amerikanska pansarvagnen Fury är ett väl sammansvetsat gäng som har tjänstgjort i många slag tillsammans. De har påverkats av krigets fasansfulla natur och hittat olika sätt att hantera den hårda vardag de delar.
Relationerna i gruppen sätts på prov när deras nya kollega Norman Ellison kommer in i gruppen utan någon som helst erfarenhet av kriget. 
För mig så fungerade den här filmen rätt bra faktiskt, jag blev positivt överraskad!

När jag såg att det var David Ayer som regisserat ”Fury” blev jag till en början orolig att filmen skulle floppa totalt. Den senaste filmen han regisserade, ”Sabotage”, (recension kommer snart) var nämligen inte speciellt upphetsande.
Men jag måste nog säga att ”Fury” överraskade mig på ett positivt sätt 🙂

För det första så slogs jag av att alla inblandade skådespelare/skådespelerskor var bra!
Exempelvis så var Shia Labeouf helt ok och även Logan Lerman (Percy Jackson-filmerna) var bra.
Jag upplevde att skådisarna fick utrymme att visa känslor på ett sätt som är lite ovanligt för den här typen av film. Självklart var det en del rena krigsscener, men mellan bataljerna så fanns smakfullt utförda scener där det skildrades hur besättningsmännen i pansarvagnen Fury bearbetade och reflekterade över kriget och sina handlingar. Deras panik och ångest gick igenom bioduken och berörde mig som tittare.
Även själva actionscenerna, där pansarvagnarna rullade fram för att ta sig an fienden, var mycket välgjorda och spännande. Om jag fick bestämma så skulle jag i alla fall ge Fury en Oscarsnominering för bästa ljud/specialeffekter.

”Fury” var alltså klart bättre än vad jag trodde att den skulle vara, men det fanns ändå moment i filmen som saknade både djup och finess… Dialogen i filmen var inte alltid optimalt skriven, det fanns en del små logiska luckor i handlingen och gestaltningen av de kvinnliga karaktärerna lämnade en del att önska.
Det var framför allt en scen inne i ett kök som inte fungerade alls: Besättningsmännen är hemma hos två tyska kvinnor och det uppstår lite drama. Det var dock mycket tvetydigt vad regissören ville ha fram och både gångerna som jag såg filmen på bio så skrattade majoriteten av publiken på helt fel tillfällen i scenen. Tillfällen som var långt ifrån komiska utan tvärt om mycket kvinnoförnedrande. Missförstå mig rätt: jag klagar inte på publiken utan hävdar att regissören har misslyckats med att förmedla vad han ville ha fram.
Kanske var David Ayer ute efter samma läskiga nerv i som i scenerna från ”Inglorious Bastards”, men att det slog helt fel…

”Fury” var var summa sumarum en relativt okomplicerad actionfilm med en del snygga pang-pang-effekter, men som också överraskade med några djupare scener. Helt ok!

Fury 6

 

 

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *