Belle Recension DVD GGGG (inkl video)

095_Belle_ScreenGrab_039.JPG

Produktionsår 2013
Betyg GGGG
Namn Belle
Genre Drama
I Skrivande stund På DVD
Skådespelare Gugu Mbatha-Raw Tom Wilkinson och Emily Watson
Regissör Amma Asante
Längd 1h 40min

Belle växer upp i 1700 talets England.
Hennes mamma dog när hon var liten och hennes pappa är en amiral i Englands skeppsflotta. Belle blir uppfostrad av sin pappas farbror som är en högt uppsatt domare i högsta domstolen. Trots att Belle alltid haft allt hon önskat sig så har hon aldrig känt att hon hör riktigt hemma någonstans. Detta på grund av hennes etniska ursprung och hon påminns ständigt om att hennes pappa är amiral och att hennes mamma var slavinna…
Ett välspelat kostymdrama som bygger på en sann historia!

En sann historia om en kvinna med blandad etnisk bakgrund, hon växer upp i överklassen precis när frågan huruvida slaveri är någonting positivt är som mest aktuell.
Det kan ju inte bli bättre, jag var väldigt laddad inför den här filmen.

Jag gillade den ”Belle” med en liten eventuell reservation 🙂
Först och främst så tyckte jag att skådespeleriet var bra. Framför allt så tyckte jag att Gugu Mbatha-Raw som spelade Belle axlade rollen väldigt bra. Det kan ju inte vara helt lätt att spela någon som aldrig känt att en passat in trots att denne har allt i hela världen.
I vanlig ordning så var även Tom Wilkinson och Emily Watson helt fantastiska i sina roller.

Sen så gillade jag att infallsvinkeln om just slaveriet blev lite annorlunda då Belle växte upp under de förhållandena som hon gjorde. Det var inte en ny ”12 Years a slave” utan något ganska nytt och intressant.

Det som jag inte riktigt alltid gillade med filmen hade med musiken att göra.
En del av mig tänkte att det blev alldeles för sliskigt då de smöriga stråkarna löste av varandra konstant under filmens gång. I t.e.x ”12 Years a slave” så lät man historien tala för sig själv utan någon svulstig musik, vilket fungerade utmärkt och jag kunde inte låta bli att fundera på hur det skulle blivit om de valt att spara på det musikaliska krutet i ”Belle”.
Å andra sidan så kanske det var just den där ”oäkta”, ”plastiga” känslan som regissören ville åt???
Jag menar: Belle växte upp i ett hem där hon hade ALLT, de finaste kläderna, den godaste maten, största huset och flest betjänter. Men om vi bortser från det, så var det nästintill ingen som såg henne som något annat än en slavs avkomma. Och precis som när Belles familj försökte få henne att känna sig hemma med all denna lyx så kanske kompositören i detta fall ville föra över den känslan av sliskighet/tillgjordhet till oss i publiken genom att övertyga oss om att allt var perfekt med den alldeles för perfekta musiken?

Jag tror att musiken var ett medvetet drag i filmen för att vi som åskådare skulle känna att den inte riktigt passade ihop med filmen. Detta för att vi skulle identifiera oss med Belles känsla att trots att allt var perfekt på ytan så kändes det inte helt äkta…
Belle får 4 stabila G:n och om ni vill se ett snyggt, välspelat kostymdrama tycker jag att denna film är ett bra alternativ!

Belle 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *