Exodus: Gods and kings Recension GGG- (inkl video)

exodus 2

Produktionsår 2014
Betyg GGG-
Namn Exodus: Gods and Kings
Genre Drama/Äventyr
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Christian Bale, Joel Edgerton och Aaron Paul.
Regissör Ridley Scott
Längd 2h 30min

I denna filmversion av den klassiska historien om Moses och Prinsen av Egypten, får vi följa Moses kamp att befria 400 000 hebreiska slavar från kung Ramses Egypten.
Jag gillade den tecknade versionen mer…:/

Den här filmen är regisserad av Ridley Scotts som även regisserat ”Gladiator”, och de båda filmerna har vissa likheter:
* Filmerna inleds med ett episkt slagfält där huvudkaraktärerna etableras och även relationen mellan dem.
* Det finns en kung som har en biologisk son och en icke biologisk. Den icke biologiska sonen kommer aldrig ha rätt att ärva tronen på grund av blodslinjen, men självklart så är det honom den gamla kungen egentligen vill se som sin efterträdare.
* Huvudkaraktären (den icke biologiska sonen) ger sig iväg på en lång resa för att sedan återvända för att ”göra upp” med sitt förflutna.

Trots dessa likheter är det stora kvalitetsskillnader mellan de två filmerna. Gladiator är en mycket bättre film, som engagerar på ett sätt som ”Gods and Kings” tyvärr inte gör.

Det bästa med ”Exodus: Gods and Kings” är specialeffekterna. Att filmen skulle vara visuellt snygg misstänkte jag redan innan jag sett den, eftersom Ridley Scott har en förkärlek för filmer med stora episka slag och storslagna effekter (ex: ”Robin Hood” och ”Gladiator”). De storslagna scenerna i ”Gods and Kings” där Nilen färgas röd av blod och grodor och gräshoppor invaderar landet är inte bara snygga utan lämnar även utrymme för eftertanke kring huruvida de var övernaturliga dåd eller effekter av en helt naturlig klimatförändring.

I övrigt känns filmen tyvärr väldigt spretig på alla sätt och vis.
För det första är det en rätt konstig ensemble som är vald till huvudrollerna i filmen. Förutom Christian Bale som Moses och Joel Edgerton som Ramses så har vi John Turturro som kungen Seti, och i övriga roller hittar vi bl.a Sigourney Weaver, Aaron Paul och Ben Kingsley… Alla dessa stora kända namn gör att handlingen är svår att ta riktigt på allvar. Jag kopplar skådespelarna till filmer så som Batman, Alien, Iron Man och Transformers. Det gör att den klassiska historien här känns ytlig och väldigt ”Hollywood”.
För det andra så spretar dialekterna å de grövsta. Ramses och Moses som växt upp tillsammans har t.ex. olika dialekter och även deras föräldrar/styvföräldrar har olika dialekter.
För det tredje känns språket i filmen konstigt, då de pratar på ungefär samma sätt som man gör idag, med moderna termer och uttryck.
För det fjärde kändes samtliga karaktärer ganska endimensionella, vilket blev trist i längden då ”de goda” endast var goda och ”de onda” endast var onda.

Det som håller ihop filmen är alltså snyggt foto och bra animationer. Baserat på detta får  ”Exodus: Gods and Kings” ett riktigt svagt godkänt. Men filmen kollapsar som sagt ganska snabbt under sin egen vikt och de snygga scenerna kompenserar inte för bristerna i manus, upplägg och val av cast…

Vad tycker ni som sett ”Exodus: Gods and Kings”? Håller ni med mig?exodus 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *