De bästa filmerna under 2014 (inkl video)

Myntets framsida är ju självklart de bästa filmerna under 2014 och den listan kommer här 🙂
Här är det viktigt att poängtera att jag inte sätt alla filmer som jag skulle velat se och som jag tror hade haft en stor chans att ta sig in på listan. Men året var långt och det kom många filmer, så vad ska man göra.
Sen så har jag valt att bara ta med filmer som producerats under 2014 vilket inneburit att filmer som kom i början av året men som producerats 2013 inte får vara med här.
Som man säger i eurovision song contest: Nuuuu kör viiii!

På plats nummer 6:
Dawn of the Planet of the Apes (läs/se recension här)
Den här filmen var välgjord och spännande och om jag struntar i det faktum att kvinnosynen i filmen var lite träig och gammeldags så tyckte jag att dynamiken i människogruppen och apgruppen kändes riktigt bra. Aporna kändes som riktiga karaktärer med riktiga känslor och inte bara som animerad utfyllnad som vi skulle vila ögonen på.
Sen gillade jag också att det var ingen som var riktigt god eller ond ”sida”, utan allt var lite i en gråzon, så som det faktiskt är på riktigt.

På plats nummer 5:
Foxcatcher (läs/se recension här)
Här har vi en välspelad film som verkligen bjuder på många positiva överraskningar när det gäller både casten och skådespeleriet.
Mark Buffalo och Channing Tatum får verkligen till sin något speciella store-och-lillebrorsrelation på ett lysande vis och de passar väldigt bra i sina roller. Dock så är det Steve Carell som lyfter den här filmen till helt nya höjder med sin tolkning av sin rollfigur.
Även om det ibland kändes som att filmen fick ta ny sats ett par gånger så satt jag och mös av den enormt obehagliga känslan som filmen genomsyrades av.
Riktigt bra!

På plats nummer 4:
Lego: The Movie (se/läs recension här)
Om jag ska summera den här filmen så tyckte jag att detta verkligen var en film för hela familjen!
Den hade allt jag kunnat önska mig.
Dels så innehöll filmen självklart de klassiska komiska bitarna med figurer som slog sig och ramlade och gick sönder på lite lustiga vis. Men sen hade filmen även ett mycket djupare budskap för de som var lite äldre. Lego: The Movie innehöll t.ex en samhällssatir som var väldigt fyndigt skildrad som verkligen var till för de lite äldre.
Man skulle kunna säga att man tagit en ganska larvig historia och lyckats väva in något för alla åldrar i en och samma film.
Och om inte annat så innehöll den här filmen den bästa filmlåten i 2014…
Everything is Awesome!

På plats nummer 3:
The Grand Budapest Hotel (recension kommer snart)
Jag har inte gillat Wes Andersons filmer tidigare, men den här filmen hade verkligen något…
Hela filmen kändes som en saga som berättades på ett enormt charmigt vis, och den flätades samman på ett kärleksfullt och lite mysigt sätt.
Alla skådespelare/skådespelerskor var riktigt bra och det var lite extra kul att se Ralph Fiennes i den här typen av roll.

På plats nummer 2:
Nightcrawler (se/läs recension här)
En av mina absoluta favoriter i år…
Detta var en film som var smart, välgjord och riktigt obehaglig på samma gång.
Den fick mig verkligen att ifrågasätta vad som visas på tv idag och vad vi ser som underhållning i tidningar eller på tv.
Jake Gyllenhaal var fantastisk och gjorde sin karaktär strålande. Även Rene Russo var bra och hon spelade inte bara någons fru eller mamma, utan hon spelade en riktig karaktär som var djupare än bara ”hemma-mamma/fru-grejen”.

På plats nummer 1:
Birdman (recension kommer snart)
Wow vilken film!
Allt i den här filmen var bra!
Valet av huvudrollsinnehavare kunde inte vara bättre och det känns som att Michael Keaton verkligen leker med sin karaktär som vars historia inte är helt olik Michael Keatons egna filmkarriär.
Att allt var filmat som en enda lång tagning var genialiskt och det var ypperligt gjort. Jag var tvungen att kolla upp vem det var som var kamera-och ljusansvarig och det var samma person som var kamera-och ljusansvarig i ”Gravity” vilket kändes ganska självklart såhär i efterhand.
Ala de andra skådespelerskorna/skådespelarna var fantastiska och filmskaparna fick verkligen till känslan att allt utspelar sig dagarna innan en teaterpremiär på Broadway.
Nej jag gillade nästintill allt med den här filmen och en mer detaljerad recension kommer snart.

Detta var min lista.
Håller ni med/blir ni förbannade för att jag valt fel?
Lämna gärna en kommentar så svarar jag direkt, det är alltid roligt att prata om film!

Allt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *