American Sniper Recension GGG (inkl video)

sniper 2

Produktionsår 2014
Betyg GGG
Namn American Sniper
Genre Action/Thriller
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Bradley Cooper, Sienna Miller och Sammy Sheik.
Regissör Clint Eastwood
Längd 2h 5min

Chris Kyle är en utav de skickligaste krypskyttarna i världen.
Hans pricksäkerhet har spridit skräck bland fienderna i Irak och de har utlyst en belöning till den som dödar honom.
Trots alla Chris Kyles framgångar finner han det svårt att balansera livet på slagfältet med sitt familjeliv hemma i USA…
Den här filmen kommer dela åskådarna i två läger…

De senaste filmerna jag har sett som Clint Eastwood har regisserat har jag tyvärr upplevt som lite ”nja…sådär…” Nu när jag såg trailern till filmen ”American Sniper” blev jag ändå ganska hoppfull då det, på trailern såg ut som att de valt att fokusera på hur en person med ett farligt yrke lär sig att stå för och rättfärdiga sina handlingar.

Jag skulle vilja påstå att ”American Sniper” var ok, men inte så mycket mer.
Skådespeleriet var bra och det var kul att se Bradley Cooper i den här typen av roll där hans karaktär är mer introvert och tillbakadragen och inte sådär ”brölig” som en är vanare vid.
Stundtals så var ”American Sniper” ganska spännande, det var vissa moment som verkligen fick adrenalinet att pumpa ungefär på samma sätt som ”Lone Survivor” (läs min recension av Lone Survivor här)
Sen så var det även ett par moment där de verkligen lyckades med att illustrera Chris Kyles bräckliga sinnestillstånd på ett sätt som var ganska oväntat och snyggt.
Men där tog det positiva med filmen slut.

Förutom de positiva momenten ovan så var ”American Sniper” väldigt vinklad på ett lite osmakligt vis vilket lämnade en ganska sur och bitter eftersmak.
Detta genomsyrade hela filmen och det var just den här patriotiska sidan i filmen samt den lite stereotypa jargongen hos marinsoldaterna som jag tror kommer splittra upp publiken i två läger: De som gillar allt med flaggviftande Navy Seals… och de som inte tål det alls.

Jag är villig att se förbi det, för jag tyckte att filmen hade så pass många andra positiva sekvenser att det kändes som en godkänd bioupplevelse.
Men jag har full förståelse för att detta står andra upp i halsen och att filmen på grund av allt flaggviftande får ett klart underkänt.
Om jag jämför ”American Sniper” med ”Lone Survivor” så störde jag mig mer på ”patriotismen” i ”Lone Survivor”.

Vad tycker ni? kunde ni se igenom allt det äckliga i ”American Sniper?
Och framför allt: Var filmen värd en Oscarsnominering?

sniper 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *