Whiplash Recension GGGG+ (inkl video)

Whiplash-6613.cr2

Produktionsår 2014
Betyg GGGG+
Namn Whiplash
Genre Drama
I Skrivande stund På DVD
Skådespelare Miles Teller, J.K Simmons och Paul Reiser.
Regissör Damien Chazelle
Längd 1h 40min

Andrew är en ung kille som går på en av de bästa musikskolorna i landet.
Han är övertygad om att han vill jobba med musik (som trummis) resten av livet och är beredd att gå igenom eld och vatten för att nå sitt mål.
På skolan finns en legendarisk lärare, Fletcher, och Andrew vill gärna komma med i den orkester som Fletcher leder. Detta trots att Andrew är medveten om historierna om legendens hänsynslösa lärarattittyd. Andrew är dock helt övertygad om att ryktena är påhittade och spridda av dem som inte klarar av det hårda trycket i branschen.
En dag får så Andrew chansen att spela i Fletchers orkester, och det blir inte som han förväntat sig… alls…
Full metal Drum stick!

Jag såg trailern för den här filmen för ganska längesen och efteråt var jag övertygad om att Whiplash skulle vara ungefär som en naiv version av Rocky eller Center Stage, med fokus på trummor istället för boxning/dans.
Så blev det inte riktigt…

Den här filmen träffade rätt på så många olika plan. Den slog an så många olika känslor i mig, vilket kändes fantastiskt (även om känslorna inte alltid var fantastiska).

Jag gillade även att regissören gjort ”Whiplash” på ett sätt som inte dumförklarade publiken. Det är ju annars väldigt vanligt i såna här filmer att de väljer att huvudkaraktären, som ska gå från ”0-100”, inledningsvis gör övertydliga fel för att alla åskådare ska inse och registrera att hen är sämre än alla andra…. Här kändes det istället som att de valt att skildra allting på ett väldigt realistiskt vis. Musikerna agerade på en så pass hög nivå att man som biopublik inte hörde om/när det blev ”fel” (undantaget eventuella proffstrummisar i biostolarna såklart) och det ÄLSKADE jag :).

Slutligen så älskade jag även skådespeleriet. Alla inblandade var fantastiska och Miles Teller (Andrew) hade verkligen fångat lynnet av en ung kille, beroende av andras bekräftelse. J.K Simmons (Fletcher) i sin tur var obehaglig och läskig på ett nästan felfritt sätt i sin rolltolkning.

Som ni hör har jag inte mycket att anmärka på när det kommer till ”Wiplash”. Detta blir ett självklart köp, nu när filmen äntligen har kommit ut på DVD!Whiplash-2719.cr2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *