Terminator Genisys Recension GGG+ (inkl video)

Emilia Clarke plays Sarah Connor in TERMINATOR GENISYS from Paramount Pictures and Skydance Productions.

Produktionsår 2015
Betyg GGG+
Namn Terminator: Genisys
Genre Action
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarke och Jai Courtney
Regissör Alan Taylor
Längd 2h

Framtiden…
Kriget mellan människor och Skynet är i full gång.
Människorna leds av John Connor och tidpunkten är inne för att skicka soldaten Kyle Reese bakåt i tiden, för att skydda Johns mor Sarah Connor från att bli dödad.
En underhållande film där de ändå gjort ett halvhjärtat försök att hedra de två första filmerna!

Jag tänker inte gå in på det allt för mycket, men jag älskar verkligen Terminator 1 och 2… Terminator 2 köpte jag två ggr på VHS, eftersom jag tittade sönder det första videobandet. Jag har även idag kvar en VHS för att kunna se filmen i den kvalitet som den var gjord att ses i.  (Sen har jag även två olika DVD-versioner och en Bluray version,  och tittar på filmen kanske en gång varannan månad :P)

Ettan och tvåan utgör enligt mig en väldigt bra kombination, där del 1 är ett spännande drama och del 2 sen har mer fokus på action.  twisten i 2an är dessutom riktigt smart!Terminator 3 och 4 är inte lika bra och ”Genisys” anknyter inte riktigt till dessa,  så jag tänker inte gå in på dem.

Det man då har gjort i T5 ”Genisys” för att få den handlingen att fungera, är att på ett väldigt uppiggande vis blanda originalklipp från Terminator 1 med nya sekvenser, där skådisarna återspelar scener från de gamla filmerna. Detta vävs samman på ett riktigt charmigt sätt och det finns flera smakfulla detaljer (t.ex. hur Kyle Reese finner sina kläder – gråa rock och Nikeskor,  eller hur de tre pundarna försöker råna den ”store nakna killen”) som verkligen är inrepade på ett ambitiöst och roligt sätt för oss som är fans av de gamla filmerna!
Hela filmen igenom så är det även ständigt små hintar där de gör anspelningar mot de två första filmerna, vilket jag tyckte fungerade bra.

När vi sen kommer till karaktärerna så tycker faktiskt jag att alla klarade sig bra.
Första gången jag såg Terminator Genisys så kändes det dock som att Emilia Clarke var på tok för överspelad. Men det slog mig sen att även Linda Hamilton (som spelade Sarah Connor i första och andra filmen) hade en tendens att spela över då och då. När jag sen såg Terminator Genisys på nytt så kändes det snarare som att Emilia Clarke hade gjort ett omfattande arbete med att studera Linda Hamiltons gester, språk och röstläge.
Jai Courtney är ganska träig, visst. Men jag tyckte att han passade helt ok i den här rollen (även om han  kanske såg lite för mycket ut som en Terminator själv .:)
Arnold var som oftast: helt ok som en robot.

Tyvärr så håller filmen inte helt mot slutet. Den sista halvan är mer i klass med de sämre filmerna, Terminator 3 och 4.
Detta gör att filmen landar på 3 starka G:n. Klart godkänd och med helt OK Terminator-anda.
Det kan dock ha varit så att mina förväntningar var så pass låga att jag blev positivt överraskad, men jag har nu sett den fyra gånger och står fast vid mitt betyg =).

Vilken tycker ni är den bästa Terminatorfilmen?

Terminatpr 5 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *