Jurassic World Recension GGG- (inkl video)

Jurassic World 2

Produktionsår 2015
Betyg GGG-
Namn Jurassic World
Genre Action
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Chris Pratt, Bryce Dallas Howard och Ty Simpkins
Regissör Colin Trevorrow
Längd 2h

Tragedin som utspelade sig på ön Isla Nublar för 20 år sedan är glömd av allmänheten och nu har parken med de förhistoriska jätteödlorna varit igång i ett antal år.
Chris Pratt arbetar där som dinosauriestuderare/dinosaurietämjare och får en dag chansen att observera parkens nya attraktion: en dinosaurie som man aldrig tidigare skådat och inte helt ofarlig…
Hm… underhållande monsterfilm, men inte så mycket mer.

Som ni vet så finns det tre Jurassic-filmer sedan tidigare. Att det kom uppföljare till ”Jurassic Park” är fullt förståeligt, då Jurassic Park fortfarande är en utav de bästa filmer jag någonsin sett. Förutom de revolutionerande specialeffekterna så var karaktärerna väl uttänkta och mångdimensionella. Jag är särskilt förtjust i Jeff Goldblums karaktär Ian Malcom. Vem kommer inte ihåg hans fantastiska utläggningar om att ”life finds a way” och ”The scientists were to preocupied thinking if they could, when they should start to think about if they should” …
Även manuset i den första filmen var bra skrivet.
Den andra filmen, ”Jurassic Park – The Lost World”, tyckte jag var underhållande som 15 åring, men inte så mycket mer än så, och den tredje filmen var enligt mig helt kass…

Ända sedan jag hörde talas om att det skulle komma en fjärde Jurassic-film har jag gått och hoppats på att de skulle återvända till kvaliteten som i den första filmen och hitta tillbaka till ”Jurassic-stämningen”.
Steven Spielberg (som regisserade den första och andra filmen) är producent till Jurassic World, och vid ett par tillfällen i filmen så finns ett par detaljer som anspelar på att han ändå har haft ett finger med i spelet gällande regin även i Jurassic World, vilket jag tyckte var kul. Men på det stora hela så blev Jurassic World en besvikelse.

Den största pusselbiten i kedjan av misstag var att karaktärerna inte kändes bottnade. De var för överdrivna och stereotypa och oavsett hur kompetenta skådespelerskorna/skådespelarna än är så fick de inte karaktärerna att flyta.
Chris Pratt kändes inte trovärdig som ”Raptor Whisperer”, Bryce Dallas Howard kändes inte riktigt hemma i sin roll som parkansvarig och Irrfan Kahn som John Hammonds motsvarighet från de gamla filmerna förstod jag mig inte alls på…
Många scener i filmen liknade dem från Jurassic Park, antagligen för att försöka återskapa magin, men utan bra karaktärer blev det bara tråkigt. Däremot blev jag påmind om hur mycket jag tycker om den första filmen =) Det var även en del logiska luckor i handlingen, några så stora att den största dinosaurien skulle kunnat klampa rakt igenom hålen…

Om jag hade sett den här filmen som en fristående film om dinosaurier som löper amok, så hade min toleransnivå varit högre. Men nu när jag hoppades på att filmen skulle hålla någon form av ”Jurassic Park-standard” så blev jag lite besviken.
Filmen får ändå 3 G:n på grund av att det i slutändan var ett fartfyllt spektakel med snygga effekter.

Vad tycker ni?
Vilken är den bästa Jurassic -filmen?Jurassic World 3

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *