Hunger Games Mockingjay part 2 recension GG+ (inkl video)

Produktionsår 2015
Betyg GG+
Namn Hunger Games Mockingjay Part 2
Genre Action/Fantasy
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Jennifer Lawrence, Julianne Moore och Donald Sutherland
Regissör Francis Lawrence
Längd 2h 15min

Katniss fortsätter sin kamp mot president Snow och hans styre.
Hon är fast besluten att lyckas, men inser snart att det är mycket som inte är som det verkar…

Den absolut svagaste filmen av de 4 som producerats

Enda sedan jag såg den första filmen ”Hunger Games” så har jag varit väldigt pepp att se fortsättningen på denna väldigt spännande filmserie.
I den första filmen så var det just gladiatortemat och hur huvudstaden styrde resten av landet med hjälp av dessa hungerspel kombinerat med smakfulla miljöer, bra skådespeleri och bra manus som fångade mig.
Det kändes som att regissören hade en väldigt klar biild av vad han ville ha och hur detta skulle skildras.
Detta märktes tack vare små och riktigt starka inslag som verkligen tryckte på känslor hos oss som åskådare på mycket oväntat vis.
Även om alla skådespelare och skådespelerskor passade bra i sina roller så tyckte jag verkligen att Jennifer Lawrence stack ut, och hennes tolkning av Katniss Everdeen var verkligen någonting alldeles extra.

Sedan dess tycker jag tyvärr att filmerna har dalat succesivt i kvalite och även om de två kommande filmerna också innehöll vissadelar av spänning och samma ådra av gladiator/samhällsskildringar så var det en klar skillnad när jag jämförde dem med den första filmen.

Nu var det då äntligen dags att se den sista filmen i serien och här har de, i vanlig ordning delat upp den sista boken ”Mocking Jay” till två filmer.
Innan jag fortsätter vill jag även poängtera att jag inte läst några av böckerna, så jag kommer endast att bedöma den här filmen utefter vad jag tyckte om filmen och inte huruvida den var trogen boken eller ej.
Jag blev tyvärr ganska besviken på Hunger Games: Mocking Jay part 2…

För det första så kändes det inte som att filmen var konstigt klippt, eller att regissören ”glömt bort” vissa scener, jag tänker på ett par specifika sekvenser som de pratar om i filmen men som bara helt och hållet uteblev vilket jag upplevde som konstigt.
Sedan så kändes det inte som att de bestämt sig för vilken typ av film de ville göra.
Av att döma på trailern så tyckte jag att filmen verkligen kändes lovande, med ett Hungerspel i huvudstaden där rebellerna är deltagarna och att hela staden är fylld av fällor.

Tyvärr så blev det inte riktigt så, utan filmen hade vissa av de bitarna, men det var även sekvenser som kändes som att de inte alls satt ihop med grundtemat hungerspel/samhällsskildring.
Förutom det ovannämnda temat så var det även inslag av ”zombieliknande” sekvenser samt ett ganska klassiskt triangeldrama som inte bara kändes lite uttjatat utan även något insprängt och krystat.
Utöver detta så kändes det som att även slutet/slutknorren blev lite utav en besvikelse. Istället för en ”bang” så blev det liksom en ”Wimp”.

Sammanfattningsvis skulle jag nog säga att man i ”The Hunger games: Mocking jay part 2” har försökt göra för mycket film av för lite material.
Jag inser att om en gillar de två första filmerna som har mer utav ett ”Gladiator-tema” så är chansen mindre att en gillar de två sista filmerna då vinklingen är en annan, och det känns även som att om man gillar de två sista filmerna på grund av att de tar upp annat än just hungerspelen så är man antagligen inte så stort fan av de två första filmerna.

Personligen så gillade jag originaltemat och originalkänslan i den första filmen vilket gjorde att jag blev lite besviken på de två senaste filmerna som jag för övrigt tror skulle ha blivit mycket bättre om de kokat ner dem till en enda film.
Betyget blir därför ganska lågt: 2 G:n vilket jag översätter till ”sådär” för det var tyvärr så jag upplevde filmen.

Vilken Hunger Games tycker ni är den bästa?
(För att läsa/titta på min recension av Hunger Games: Catching Fire, klicka här)
(För att läsa/titta på min recension av Hunger Games: Mockingjay part 1, klicka här)

Hunger Games 4 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *