Everest Recension GGG (inkl video)

Everest 2

Produktionsår 2015
Betyg GGG
Namn Everest
Genre Drama
I Skrivande stund På DVD
Skådespelare Jason Clarke, Josh Brolin och Emily Watson.
Regissör Baltasar Kormakur
Längd 2h

Rob Hall är en mycket erfaren bergsklättrare.
Han har klättrat i många år och nu har det återigen blivit dags för honom att leda en expedition med bergsklättrare som vill försöka sig på att bestiga Mount Everest…
En spännande film baserad på en sann historia.

Innan jag går in på den här filmen vill jag bara flagga för en annan film, eller dokumentär som heter ”The Summit”.
”The Summit” handlar om en bergsklättrarexpedition som försökte nå K2:s topp, men där allt spårade ur och utvecklades till en av de värsta bergsklättrartragedierna i modern historia.
Det som var så starkt och bra med den dokumentären var att jag, som åskådare fick en bra inblick i en bergsklättrares vardag. Inte bara vad de gjorde och hur de gjorde det, utan även hierarkin mellan t ex klättrare och bärare, eller klättrare och expeditionsledare Även den unika rangordningen mellan de olika expeditionsledarna förklarades då det ofta var många grupper/expeditioner som försökte nå toppen samtidigt.
Allt det ovannämnda sammanflätat med intervjuer med de inblandade i tragedin, kombinerat med annan fakta t ex vad som händer med en kropp när den utsätts för syrebrist och höga höjder gjorde The Summit till en stark och välgjord dokumentär.

Med ”The Summit” färsk i minnet gick jag och köpte ”Everest” som, även den bygger på en sann historia.
Överlag så tyckte jag att filmen var bra, med stark historia och bra skådespeleri. Innan jag såg ”Everest” så lyssnade jag på en intervju med huvudrollsinnehavaren Jason Clarke där han (tyvärr) berättade allt om filmen, hur den slutade vad som var sant/inte sant osv.
Självklart så var det surt att få reda på hur allt skulle gå innan jag sett filmen, men det positiva i kråksången var att han i och med detta bekräftade att det var väldigt mycket i filmen som faktiskt var sant och inte uppdiktat för att krydda historien.
Många av de delarna som jag trodde var tillagda för historiens skull hände faktiskt på riktigt, och jag tänker inte berätta vilka sekvenser det var, men om ni har detta i åtanke när ni ser filmen så tror jag att ni kommer få mycket lättare att köpa vissa moment i filmen 🙂

Det som jag tyckte var filmens svaghet blev jag inte så påverkad av, tack vare ”The Summit”.
Om jag inte hade sett ”The Summit” så hade jag nog upplevt ”Everest” som lite haltande och bristfällig…
Det var flera gånger när jag satt och tänkte ”wow det var skönt att jag sett The Summit så att jag förstod vad de menade här…” Och på grund av att jag upplevde detta ett par gånger under filmen så kändes det som att det var något i ”Everest” som saknades.

Trots detta så får filmen ett godkänt: 3 G.n varken svaga eller starka.
För detta var en underhållande film med duktiga skådespelare/skådespelerskor och en väldigt stark historia.

Vad tycker ni, Håller ”Everest” samma klass som ”Vertical Limit” höll när den kom ut?

😉

Everest 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *