Dr Strange recension GGG+ (inkl video)

dr-strange-2

Produktionsår 2016
Betyg GGG+
Namn Dr Strange
Genre Action
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Benedict Qumberbatch, Chiwetel Ejiofor och Tilda Swinton
Regissör Scott Derrickson
Längd 1h 55min

Dr Stephen Strange är en utav världens skickligaste kirurger. Alla lovord börjar stiga honom lätt åt huvudet men då han plötsligt blir offer i en bilolycka tvingas han att söka sig till mer ”alternativ läkarkonst”. Denna ”nya typ av behandling” visar sig vända upp och ner på allt han trodde att han visste om sig själv och universum…
Supersnygg film, och en helt klockren rolltolkning av Benedict Cumberbatch!

Jag har (som den superhjältenörd jag är) länge och otåligt väntat på att någon storpamp på Marvel Studios skulle ropa: ”men varför gör vi inte en film om den där magikern Dr Strange, den serietidningen är ju grym?!”
Nu är ”Doctor Strange” äntligen här och jag var riktigt ivrig att se Benedict Cumberbatch som den arrogante kirurgen.

Visuellt sett så var ”Doctor Strange” rätt så unik, inte bara för att effekterna var bra, utan även för att de kändes ganska annorlunda om jag jämför med de filmer som Marvel släppt tidigare.
Javisst, jag är medveten om att de liknar effekterna i den 6 år gamla filmen ”Inception” och det är någonting som många kommenterat enda sedan den första trailern till ”Doctor Strange” släpptes.
Personligen så upplevde jag att man i ”Doctor Strange” vävt in effekterna på ett ännu bättre sätt i handlingen än vad de gjorde i ”Inception”.

Benedict Cumberbatch passar lika bra som Stephen Strange som Robert Downey jr passar som Tony Stark: alltså jättebra. Han sätter allt perfekt (även dialekten J).
Även Chiwetel Ejiofor och Mads Mikkelsen var bra och jag gillade skarpt Tilda Swinton i hennes roll.

Det jag inte riktigt gillade, eller fortfarande grubblar på, är hur den här filmen egentligen passar in i den värld/de världar som hjältarna innan ”Doctor Strange” byggt upp i de tidigare filmerna.
Att universums gränser passerats för länge sen är jag medveten om och kan acceptera.
Men att det astrala planet skulle vara så pass dominerande i Marveluniversumet fick mig att ifrågasätta betydelsen av vissa andra karaktärer i Marvelsagan, samt balansen mellan det astrala planet och det fysiska planet.
Sedan så var det en sekvens i filmen som verkligen balanserar på gränsen till vad jag personligen tycker är acceptabelt i ett redan väl uppbyggt universum, där det som adderas verkligen kan komma att påverka helhetsintrycket av en redan väl utstakad och väl gestaltad värld.
(när ni ser sekvensen så kommer ni förstå preci vad det är jag menar…
J)

Men ”Dr Strange” var snygg, välspelad och med komiska insatser precis där de behövdes så jag skulle vilja säga att Marvel, trots funderingarna ovan återigen har lyckats med att presentera ytterligare en vinnare i sitt stall.

 Vad tycker ni läsare, är Benedict Cumberbatchs rolltolkning på samma nivå som Robert Downey Jr:s, eller är det bara mustaschen som påminner?dr-strange-3

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *