Rogue One recension GGG- (inkl video)

r1-2

Produktionsår 2016
Betyg GGG-
Namn Rogue One: A Star Wars Story
Genre Science Fiction
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Felicity Jones, Ben Mendlesohn och Donnie Yen
Regissör Gareth Edwards
Längd 2h 10min

Soldaten Jyn Erso leder en liten rebellstyrka långt bakom fiendens linjer.
Uppdraget är att stjäla ritningarna till ett nytt vapen som Imperiet skapat som, om det tas i bruk hotar hela galaxen…
Inte så bra som jag hoppats på…

Disney visade verkligen att de menade allvar när de släppte ”The force awakens” som enligt mig var riktigt bra.
Anledningen till att jag  gillade ”The Force Awakens” var dels för att jag  verkligen fastnade för karaktärerna och dels för att de använt historiken från de tidigare filmerna på rätt sätt.
Nu var det då dags för den första ”spin-off:en” i Star Wars-universumet och jag var minst sagt förväntansfull.

Det är många som påpekat att ”Rogue One” känns ”skitigare” än de tidigare filmerna där miljöerna känns äkta just för att allting inte är helt och rent.
Även att upplägget skiljer sig lite från föregångarna, och att ”Rogue One” liknar en gerillakrigsfilm snarare än de rymdeposfilmerna som den hänger ihop med är det många som kommenterat.

Jag tyckte inte att ”Rogue One” kändes ”skitigare” än de tidigare filmerna, de ”skitiga” miljöerna etablerades redan i EP IV helt klanderfritt och om inte miljöerna satte an den känslan så måste väl ändå Luke Skywalkers kommentar om Årtusendefalken gjort det: ”What a Piece of Junk…!”
Däremot så kan jag hålla med om att filmen skiljde sig en del från original-trilogin och att det påminde mer om just en krigsfilm än en rymdoperett.

Jag vet inte, men det var någonting med den här filmen som inte flöt på som det skulle…
För det första så kändes startsträckan där karaktärerna presenterades lite för lång och som att den återkom gång på gång på gång. Om jag återigen jämför med ”The Force Awakens” så kändes det som att de korta subtila scenerna som gjorde karaktärerna intressanta i ”The Force Awakens” uteblev i ”Rogue One” vilket gjorde att det tog längre tid att fastna för karaktärerna.
Skådespeleriet var bra från de flesta håll, men det var ett par rolltolkningar som jag inte köpte alls, som verkligen kändes överspelade och lite mer som karikatyrer istället för riktiga personer.
Rent visuellt sätt så var ”Rogue One” snygg, men vid ett par tillfällen så hade de valt att använda CGI där det inte fungerade alls… jag vill inte gå in på detaljer, men just dessa sekvenserna förstörde en stor del av filmen för mig.

Men det största problemet med filmen var enligt min mening att de inte bestämt sig för om det skulle vara en fristående film i samma universum som de övriga filmerna, eller om det skulle vara en film som egentligen kanske skulle hetat något i stil med: ”Star Wars EP 3,5: Rogue One”.
Jag upplevde det verkligen som att de tagit med vissa sekvenser och karaktärer endast för att tillfredsställa de Star Wars-fans som gick för att se filmen, hellre än för att de faktiskt passade in i handlingen och det var detta som i längden fällde filmen för mig.

 Självklart så inser jag att det skulle vara nästintill omöjligt för Rogue One att nå upp till mina förväntningar. Dels på grund av/tack vare ”The Force Awakens”, men även för att trailern promotade denna ”Star Wars-spinoff” som en annan typ av film.
Men även om det låter som att jag toksågar ”Rogue One” så är det inte riktigt så illa som jag låter påskina 🙂

Som sagt så var filmen snygg, stundtals välspelad och den sista halvtimmen var spännande.
Men ”Rogue One” kändes så spretig för mig som jag skulle tro att ”Star Wars Episode IV: A New Hope” känns för de som inte gillar science fiction, men som tvingas att se de denna fantastiska klassiker av sina vänner eller familjer.

På grund av de ovannämnda bristerna plus ett par andra riktigt stora logiska luckor så får den här filmen ”endast” ett godkänt och ett ganska svagt sådant till och med.

 Vad tyckte ni, tillhör ni de som hatar eller älskar ”Rogue One”?

r1-3

2 svar

    1. Tack! Detsamma riktigt bra recension 🙂
      Även om jag inte håller med riktigt om betyget 😉
      Men jag verkar vara ganska så ensam om att ha blivit besviken på den här filmen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *