Batman vs Superman: Dawn of Justice Recension GGG- (inkl video)

Produktionsår 2016
Betyg GGG-
Namn Batman vs Superman: Dawn of Justice
Genre Action
I Skrivande stund På DVD/BluRay
Skådespelare Ben Affleck, Amy Adams och Henry Cavill
Regissör Zack Snyder
Längd 2h 30min

Efter Stålmannens strid mot general Zod så ligger nu stora delar av Metropolis i ruiner. Mångmiljardären Bruce Wayne som bor i Gotham, på andra sidan bukten är en av dem som förlorade nära och kära under det våldsamma slaget.
Nu två år senare är han övertygad om att Stålmannen är en fara och ett hot mot mäsnkligheten och inte den ”räddaren i nöden” som så många anser…
Hm… inte så dålig som jag trodde att den skulle vara…och det var ju bra…

Oj, var ska jag börja… ”The Man of Steel” (läs recensionen av Man of Steel här) var ju startskottet för DC Comics och deras satsning att skapa ett eget ”DC movie universe”.
Och istället för att göra en ren uppföljare till Man of Steel med subtila hintar om vart filmuniversumet var/är på väg så valde de nu istället att introducera ganska många olika karaktärer från DC-universumet där bl.a Batman fått en ganska stor roll.
Och detta blev filmens stora problem för mig…

”Batman vs Superman: D.o.J” försökte att göra alldeles för mycket på en gång:
Dels så försökte de fördela filmen mellan två seriefigurer, och med så dominerande och tunga karaktärer som Batman och Superman så blev det lite svårt att köpa helheten och konceptet att de två ”välgörarna” faktiskt skulle kämpa mot varandra….
Sedan så försökte de även etablera ett helt gäng med andra seriefigurer vilket kändes enormt stressat och inte heller som att det riktigt lirade ihop med filmens grundtanke.

Detta gjorde att filmen kändes ojämn och rent utav lite konstig då den inte alls kändes som en sammanhängande historia utan mer som ett mishmash av sekvenser som, var för sig eller i en trailer fungerade ganska bra. Men som inte fungerade alls när en 2h 30min film skulle pusslas ihop.
Att ”Batman v Superman: D.o.J” spårade ur på samma sätt som ”Man of Steel” där en 40 minuter lång, dataanimerad ”slutstridssekvens” avrundade filmen kändes också tröttsamt och förutsägbart.
Dock så fanns det saker jag gillade med filmen.

Först så tyckte jag att Ben Affleck var grym som batman (t.o.m om jag jämför med Christian Bales tolkning). Jag upplevde det verkligen som att han gjort rollen till sin egen och valt att gå en annan väg än Nolan/Bale. Sedan så gillar jag Henry Cavill som Clark Kent och efter att ha sett filmer som ”Man from U.N.C.L.E” där han verkligen bekräftar att han har en bredare repertoar så känns det även som att Henry Cavill anstränger sig för att göra Clark Kent sådär tråkig och torr som han ska vara.
Att Amy Adams karaktär kanske framstår som lite hjälplös är ju tråkigt, men jag tyckte ändå att hon gjorde sin karaktär bra och att hon kanske stöttar de båda superhjältarna på andra sätt istället för att hjälpa till med det fysiska handgemänget.
Sedan så tyckte jag att det geografiska upplägget med Gotham/Metropolis  fungerade väldigt bra.

Men tyvärr så fick jag intrycket av att DC-Superhero-Universe mer är en persons ganska hastigt planerade vision, och inte den långsiktiga lösning med en långsam tillväxt och ökning som Marvel har valt att köra på.

Betyget blir ändå ett svagt godkänt (3st G:n) mycket på grund av Ben Afflecks Batman och Henry Cavills Clark Kent.

Vad tror ni?
Marvel vs DC: Dawn of the Superheroes?

 

 

 

 

2 svar

 1. Du borde se The Ultimate Edition som är hela 3 timmar lång (finns på blu-ray). Den har bättre flöde, och känns mer sammanhängande än bioversionen (som jag för övrigt älskar). Samt att den fördjupar ganska många saker som bara sveptes förbi i bioversionen. Personligen så anser jag att DC Comics är mycket bättre än Marvel på ganska många punkter. Varav den största punkten är att deras hjältar och skurkar är betydligt mer intressanta än Marvels. Batman är min absoluta favoritsuperhjälte, och Jokern, Bane, General Zod, m.fl är sinnessjukt vassa skurkar.

  Jag fullständigt älskar Batman v Superman: Dawn of Justice, har sett den 6 gånger ungefär, och den blir bara bättre och bättre för varje gång. Ben Affleck är, utan tvekan, den absolut bästa versionen av Batman jag har sett.

  1. Hej Anton!
   Vad roligt att läsa din output 🙂 Det är ju detta som är så underbart med film, att vi kan påverka och tipsa varandra.
   Jag ska absolut ge BvS Ultimate Edition en chans 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *