Arrival Recension GGGG+ (inkl video)

Produktionsår 2016
Betyg GGGG+
Namn Arrival
Genre Sci-fi drama
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Amy Adams, Jeremy Renner och Forest Whitaker
Regissör Denis Villeneuve
Längd 1h 50min

När 12 stycken ”unidentified flying objects” invaderar jorden så blir det upp till lingvistprofessorn Louise Banks att försöka ta reda på frågorna: varför är ni här, och vart kommer ni ifrån…?
En uppgift som inte bara är nästintill omöjlig, utan som även får ödesdigra konsekvenser om hon misslyckas…
Riktigt bra och tänkvärd Sci-fi-dramafilm!

Efter att ha sett trailern så trodde jag att ”Arrival” skulle vara väldigt lik ”Independence Day”… Hela greppet med Aliens som invaderar jorden och militärer som springer runt och är allmänt militäriska av sig bara skrek: ”Independence Day!”…
Vid en andra anblick så tänkte jag att ”Arrival” kanske skulle vara mer i stil med ”The Arrival” från 1996 med Charlie Sheen.
Dock så måste jag säga att om jag bortser från att utomjordingar kommer till jorden så var det inte mycket annat som påminde om varken ”ID4” eller ”The Arrival”.

Regissören heter Denis Villeneuve och då jag gillar många av hans tidigare filmer så kom det inte som någon överraskning att jag gillade ”Arrival” så pass mycket som jag gjorde.
(se/läs mina tidigare recensioner av Denis Villeneuves filmer här)
Skådespeleriet var väldigt bra och Amy Adams var klockren som Louise Banks, professorn som blir indragen i detta.
Även Forest Whitaker var bra och det var extra roligt att hans karaktär inte blev den här karikatyren av en marinsoldat som det så lätt skulle kunna ha blivit i den här typen av film.

Även manuset var väldigt bra och det kändes verkligen som att de ansträngt sig å det grövsta för att ge Amy Adams karaktär den vetenskapliga delen just för att göra både filmen och karaktären Louise Banks trovärdig. Någonting som jag tyckte kändes lite unikt i den här genren.
Det visuella var även det riktigt snyggt och de som designat de ”oidentifierade flygande föremålen” hade verkligen lyckats med att få till känslan av att de flygande föremålen inte kom från jorden. Detta samtidigt som att de ”oidentifierade flygande föremålen” inte var alltför utflippade vilket var tur, för då hade filmen bara känts överdriven och en aningen fjantig.

Det som hindrar mig från att ge ”Arrival” en 5:a är att den, precis som så många andra filmer ballade ur en aning i slutet. Egentligen så kanske ”ballade ur” är fel beskrivning. Jag skulle nog hellre säga att det kändes som att slutet var lite stressat och att de egentligen kanske skulle velat göra filmen 15 minuter längre.

Men ”Arrival” var trots detta en riktigt bra film som, precis som så många andra av Denis Villeneuves filmer fick mig att tänka i ett bredare perspektiv.
Vilket i sin tur ledde till att jag gick ut från salongen och funderade på mer än de faktiska frågorna som togs upp i filmen, och jag älskar när detta händer efter att ha sett en film 🙂

Vad tyckte ni om ”Arrival”, var den bättre/sämre än ”The Arrival” från 1996 med Charlie Sheen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *