Wonder Woman Recension GGGG+ (inkl video)

Produktionsår 2017
Betyg GGGG+
Namn Wonder Woman
Genre Action
I Skrivande stund På bio
Skådespelare Gal Gadot och Chris Pine
Regissör Patty Jenkins
Längd 2h 19min

Prinsessan Diana har i hela sitt liv tränats för att bli en stark krigare.
Förutom att lära sig stridskonst så har hon även undervisats i hur de uråldriga gudarna Zeus m.fl skapade livet på jorden, detta inklusive den lilla ön som ligger dold mitt ute i havet där amazonkvinnorna har levt sedan urminnes tider.
Dianas liv förändras drastiskt när amazonerna plötsligt får besök en person från omvärlden som berättar om ett krig som hotar att utplåna mänskligheten…
En utav de bästa filmerna 2017…!

Detta är den fjärde filmen i DC Comics satsning att skapa ett filmuniversum med sina karaktärer, och det är väl ingen underdrift att säga att de tidigare tre (Man of Steel, Batman vs Superman:Dawn of Justice och Suicide Squad) har varit minst sagt ojämna i kvalite.
Med dessa filmerna i bakhuvudet så gick jag för att se ”Wonder Woman” och jag måste säga att jag blev positivt överraskad, Mycket Positivt Överraskad.
I den här versionen av ”Wonder Woman” så får vi se hur det kommer sig att Diana lämnar ön där hon vuxit upp för att börja leva bland människor.

De lyckas med en hel del i den här filmen.
För det första så genomsyras den här filmen av ett prestigelöst och avslappnat lugn, någonting som lyst med sin frånvaro i de tidigare filmerna.
För det andra så kändes det som att allt i filmen hade ett syfte, förutom att dialogen förde historien framåt så kändes det verkligen som att samtliga scener berättade sin egna historia, eller tillförde någonting till någon utav karaktärerna.
Detta kan ju ses som en självklarhet, men om jag jämför med andra superhjältefilmer så brukar de vara proppfulla med scener som endast går ut på att briljera med specialeffekter eller liknande och det blev så tydligt och skönt att ”Wonder Woman” saknade detta 🙂
För det tredje så kändes det verkligen som att de förstod precis hur en actionscen ska filmas/produceras.
Om jag jämför med de senaste Marvelfilmerna så har jag ibland stört mig på att de scenerna är så enormt ryckiga där det ofta känns som att allt är lite snabbspolat och att de valt att ta bort vissa bildrutor för att göra det ”ryckigt på ett coolt sätt” och även om jag gillar Marvel så har jag aldrig riktigt förstått just den grejen.
Här så flöt allt på och det var vackert koreograferat och som jag nämner ovan så kändes det som att allt fyllde en annan funktion än att bara ”se coolt ut” (med ett undantag). Sedan så var Gal Gadot helt superb som Diana/Wonder Woman. Hon lyckades verkligen sätta fingret på hur karaktären skulle spelas, och lyckades i och med detta få fram hennes naiva sida utan att det blev barnsligt eller överspelat.

Även om det var mycket som var bra så var det en del saker som var mindre bra.
Alla skådespelerskor/skådespelare var bra och det är verkligen inte deras fel, men den sista halvtimmen kändes verkligen som en helt annan film vilket i sin tur gav en effekt av att en utav skådespelarna inte passade för sin roll alls vilket var riktigt synd.
Sen så är jag inte helt säker på om ”Wonder Woman” jackar in med ”Batman vs Superman: Dawn of Justice” så bra som filmskaparna hade hoppats. Anledningen till detta   var ett par grejor som inte riktigt stämde i historien, men om de kanske helt enkelt valde att skriva om historien lite i den här filmen så är det helt ok med mig.
”Wonder Woman” var en frisk fläkt och en riktig fullträff bland DC:s superhjältefilmer vilket var välbehövligt. Allt som skulle vara coolt var coolt, allt som skulle vara rörande var rörande och allt som skulle vara komiskt var komiskt.
Den starka 4:an är skriven och jag tror att detta kommer vara en av de filmerna som jag minns från 2017.
Inte nödvändigtvis för att den var originell eller unik, utan för att det var en riktigt bra film i sin genre.

läs/se min recension av Batman vs Superman här
Läs min recension av Man of Steel här
Läs/se min recension av Suicide Squad här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *