Creed Recension GGGG (inkl video)

Produktionsår 2016
Betyg GGGG
Namn Creed: The Legacy of Rocky
Genre Drama
I Skrivande stund På DVD/BluRay
Skådespelare Michael B Jordan och Sylvester Stallone
Regissör Ryan Coogler
Längd 2h 10min

Den legendariske boxaren Rocky Balboa har lagt boxningshandskarna på hyllan sedan en lång tid tillbaka.
Nu driver han restaurang Adrian’s som är uppkallad efter hans fru.
En dag blir han kontaktad av Adonis Johnson, en ung man som vill anlita Rocky att bli hans tränare.
Och trots att Rocky lagt boxningen åt sidan så är det något med denna unga man som får  Rocky att längta tillbaks till boxningen…
Det gick att göra en bra 7:e Rockyfilm…YES!!!

Ryan Coogler som regisserat ”Creed – The Legacy of Rocky” har jobbat med Michael B Jordan (Adonis) tidigare i en film som heter ”Last Stop Fruitvale Station”. Detta var en mycket bra film som är baserad på en sann historia (läs/se min recension av den filmen här).

Här förenas Ryan Coogler och Michael B Jordan återigen och tillsammans med Sylvester Stallone har de nu skrivit ett nytt kapitel i historien om Rocky.
Det som är lite roligt med Rocky-frenchaisen är att huvudkaraktären har åldrats i samma takt som huvudrollsinnehavaren. Så när vi hoppar in i ”Creed” så har det gått ca 35-40 år sedan Rocky Balboa mötte Apollo Creed för första gången.
Detta har filmskaparna nu tagit vara på genom att skapa ett skifte i hierarkin, där Rocky nu är lite mer utav en biroll, och där huvudrollen istället axlas av Michael B Jordan vilket jag tyckte fungerade väldigt bra.

Precis som i ”Last Stop Fruitvale Station” så har regissören återigen lyckats få till den ”vardagliga” känslan i ”creed”. Och jag får verkligen intrycket av att Ryan Coogler ofta (för att inte säga alltid) lyckas krama ur det absolut bästa från de skådespelare/skådespelerskor som han jobbar med, för alla i ”Creed” var helt fantastiska!
Slutligen så har regissören verkligen hittat/skrivit ett manus som passar perfekt in i Rockys skede i livet, där alla de livsförändringar han ställts inför verkligen kändes äkta och organiska.
Att de lyckades så bra med den här filmen var för mig lite förvånande.

Självklart så är den inte direkt unik då det är den sjundefilmen i ordningen om Rocky Balboa.
Men trots detta så kändes filmen fräsch med ett grepp som passade perfekt in i tid och rum.

En solklar 4:a för mig.
Vad tycker ni om ”Creed”, är det den bästa Rockyfilmen för er?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *