Recension Star Trek Into Darkness GGGG-

star_trek_into_darkness

Produktionsår 2013
Betyg GGGG-
Namn Star Trek Into Darkness
Genre Science Fiction
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Chris Pine, Zoe Saldana, Zachary Quinto och Benedict Cumberbatch
Regissör J.J. Abrams
Längd 2h 10min

Kapten Kirk och hans besättning tar upp jakten på en mycket ondskefull terrorist, dock så märker de snabbt att allt inte är som det verkar…
Jag är ingen ”trekkie” men jag gillade den här filmen. En av de punkter som dock drar ner betyget var tempot och upplägget i filmen.

Innan J. Abrams började med att regissera filmer, så var han med och skrev/regisserade ett par avsnitt av ”Lost” och sedan ”Alias”(med Jennifer Garner).
När det gäller filmer så har han, förutom  den föregående Star Trek-filmen, bl.a regisserat ”Mission Impossible III” och ”Super 8”.

Jag tyckte att den första remaken av Star Trek, som kom 2009, var helt ok! Genom bra skådespeleri och ett bra upplägg, kändes det som att man fokuserat på helt rätt saker.

I ”Star Trek Into Darkness” var det, precis som i föregående film, ett bra skådespeleri. Vi får återse många av karaktärerna från den första filmen och det kändes som att skådespelarna/skådespelerskorna verkligen dragit karaktärerna åt rätt håll.
Specialeffekterna var också helt ok, däremot så var 3D-effekterna inte lika bra. Det var en sån där film där texten fortfarande var suddig, trots 3D-glasögon.

Jag upplevde filmen som bra, spännande och välgjord på många sätt.
Framför allt så gillade jag valet av skurk. Att han fysiskt kunde mäta sig med Kirk & Co. och att han även hade en egen historia att berätta, kändes som ett riktigt smart drag av regissören!
Som jag nämnde i första stycket gillade jag inte filmens upplägg. Detta var ju uppföljaren, men man valde ändå att återge många moment som redan gåtts igenom i den första filmen. Till detta kom ett slut som fick mig att tänka: ”Ja men det här kan man göra en bra uppföljare på…”, där jag istället skulle velat ha känslan:  ”Oooohhh den tredje filmen kommer bli så braaaa!!!”
J.J. Abrams har dock sagt i ett par intervjuer att ”Star Trek Into Darkness” ska vara en film för filmälskare snarare än Star Trek-älskare och därför så valde han att göra en film som alla skulle förstå/tycka om.
Så detta var alltså ett medvetet val från hans sida, men jag hade föredragit ett lite annorlunda upplägg.

Trots detta är det fortfarande en mycket underhållande film.
(Och efter att ha sett vad J.J Abrams kan göra med Star Trek, så är jag riktigt sugen på se vad han kommer kunna göra med Star Wars!)

star_trek

4 svar

 1. Låter ju riktigt trevligt – missade förra filmen så jag får nog lägga dessa båda till min ”backlog”.
  Håller med – tror Abrams kan tillföra något även till Star Wars! 🙂

  1. Ja det får du göra 🙂 ettan är helt ok som sagt, den kanske finns på Netflix? den kom ju 2009…
   Ja jag har nog vänt lite när det gäller de nya Star Wars-filmerna 🙂

 2. Nu har jag sett denna med! 🙂
  Är inte något Star Trek fan så jag kan väl tycka att JJ gjorde rätt för den här var riktigt bra. Den är definitivt inget för Trekkies eftersom mycket viktig fakta saknas (som jag fått för mig är viktig).
  Jätterolig mix av Mission Impossible och James Bond i Star Trek förpackning!
  Ger den nog en 4 med!

  1. Ja men eller hur! visst var det en positiv överraskning! och precis som Mark Kermode sa så var det verkligen ett par scener som fick mig att hoppas lite på de kommande Star Wars-filmerna… Eller vad säger du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *