Recension After Earth GGG-

After_Earth

Produktionsår 2013
Betyg GGG-
Namn After Earth
Genre Science Fiction
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Will Smith och Jaden smith
Regissör M. Night Shyamalan
Längd 1h 40min

Jorden har tagits över av en utomjordisk ras, framavlad för att döda människor.
Den ondskefulla rasen har ingen syn, men däremot den speciella förmågan att kunna känna av människors rädsla, och på detta sätt spårar de sina offer.
Efter år av krig tvingas tillslut människorna fly ifrån jorden.
Många många år efter flykten kraschlandar ett av människornas skepp åter på planeten, och soldaten Cypher Raige samt hans son Kitai Raige riskerar sina liv för att ta sig därifrån…

Filmen är välgjord. Rent visuellt så var den i stil med ”Oblivion”,
däremot måste jag tyvärr säga att skådepeleriet brast vid ett par tillfällen.

Regissör M. Night Shyamalan…
Efter att ha sett de två senaste filmerna regisserade av honom (The Last Airbender och Lady in the Water), kom jag att tänka på en intervju jag sett med George Clooney där han sa: ”Det är riktigt svårt att göra en bra film även om man har tillgång till ett bra manus, däremot är det väldigt lätt att göra en dålig film trots ett bra manus…” ”you can mess that up pretty easily…”. Ja, som ni förstår är jag inget fan av de två ovanstående filmerna.
Däremot så har ju M. Night Shyamalan gjort riktiga kanonfilmer också, som ”Sjätte sinnet” och ”The Village”, så att han kan skriva bra manus och regissera råder det ingen tvekan om!
Tyvärr så tillhör ”After Earth” samma katergori som Luftböjaren och Vattendamen…

Ett av de största problemen som uppenbarar sig tidigt i filmen, är Jaden Smith. Det känns inte som att han lyckas axla rollen. Han ska vara ung och osäker med en dålig relation till fadern, men rent skådespelarmässigt så fick han inte riktigt fram detta. Personligen tror jag att det skulle varit bättre om man tagit en lite äldre skådespelare till rollen.
Ett annat problem för mig i den här filmen var ”den patriotiska ådran”. Folk som gör honnör i tid och otid till tonerna av smöriga repliker, känns överspelat och som att det inte passar in i handlingen.
Handlingen var för övrigt uppstyltad och upplagd lite som ett tv-spel. Och ett tv-spel man inte spelar själv blir tråkigt.

”After Earth” får ändå Godkänt, tack vare snygga miljöer och en Will Smith som gör det bästa möjliga av situationen.

after-earth-will-smith-sophie-okonedo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *