Recension World War Z GGGG

World War Z wall

Produktionsår 2013
Betyg GGGG
Namn World War Z
Genre Action/Skräck
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Brad Pitt, Mireille Enos och Fana Mokoena
Regissör Marc Forster
Längd 1h 59min

Gerry Lane har fått i uppdrag att finna källan till en utav de värsta epidemier som världen råkat ut för. Människor som kommer i kontakt med smittan riskerar att förvandlas till Zombies inom ett par sekunder och ingen vet hur det startade…
För mig så fungerade inledningen av World War Z fantastiskt bra!
Tyvärr tappar dock filmen i kvalitet allt eftersom… 

Filmen är är regisserad av Marc Forster som bland annat regisserat ”Quantum of Solace” och ”Flyga Drake”. Dessa skiljer sig vida åt gällande kvalitén, QOS är mindre bra och FD nästintill perfekt, så jag visste inte vad jag hade att vänta av Worlds War Z.

Men filmen inleder starkt!
Karaktärerna fångar mig och jag sitter som på nålar efter bara ett par minuter. Skådespeleriet är bra och det är kul att se Brad Pitt i den här typen av film.
Även skräckmomenten är lysande och de varvas dynamiskt med sköna pauser, så att vi i publiken får en chans att pusta ut.

Sen händer något. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är, men det känns som att det blir en annan typ av film. Orealistiska inslag tar över handlingen och det blir lite mer ”alldaglig action” utan djup, av alltihop.
Filmen kommer igen ganska bra mot slutet, men då är det för sent för att jag ska få tillbaka den fantastiska känslan som infann sig i början av filmen.

För mig har filmen ändå ett samlat underhållningsvärde som gör att betyget blir rätt högt.
Den är helt klart sevärd, även om magin kommer och går.

World-War-Z-Concept-Art

2 svar

  1. Jag är förmodligen bortskämd av The walking dead men här tycker jag att detta är ett ganska svagt tillskott i zombie-genren.
    Känns väldigt ”Bay-aktigt” med stora, enorma massor av datorgenererade zombies som slukar jorden likt mördarsniglar på crack…
    Hopplöshet är ju en bestående känsla som alltid borde finnas i den här genren men här tycker jag dock att det går lite väl långt – droppen var den tappade väskan i flygplanet och lovsången i Jerusalem (?).
    Skulle nog ge den en svag trea…

    1. Det är ju så kul att du skriver just detta. Jag såg om filmen en andra gång och kände verkligen då att anledningen till att jag gillade den så pass mycket som jag gjorde vara för att jag inte sett så många ”Z” filmer förut. Jag var så nära att ringa dig och säga att jag förstår varför du som är mer bevandrad blev grymt besviken på den här filmen 🙂 men för mig som är lite newbie fungerade den helt ok 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *