Recension Pacific Rim GGG

Pacific Rim 1

Produktionsår 2013
Betyg GGG
Namn Pacific Rim
Genre Action
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Charlie Hunnam, Idris Elba och Rinko Kikuchi
Regissör Guillermo Del Toro
Längd 2h 10min

Jorden har invaderats. Men inte ifrån rymden, utan från de mörkaste djupen på jorden… Mänskligheten har kämpat mot dessa gigantiska monster i åratal och nu gör man en sista kraftansträngning för att göra slut på dem en gång för alla.
14-åringen i mig skriker: ”Woooow vad coolt!!! Mer, mer, mer!!!” men filmen landar ändå på tre G:n. För att nå ett högre betyg skulle det krävts ett bättre manus och en starkare handling.

För nästan ett halvår sedan såg jag den första trailern för Pacific Rim och jag blev riktigt laddad när jag förstod att det var Guillermo Del Toro som skulle regissera.
Han har tidigare regisserat bl.a. ”Pans Labyrint”, en väldigt unik film. Så jag blev spänd på att se hur hans regi skulle passa ihop med action-/scifi-genren.

Men efter att ha sett filmen frågar jag mig själv: ”Vilken genre är det egentligen?”
Guillermo Del Toro uppger under flera intervjuer att han har korsat 2 genrer: ”Monstergenren” (A´la Godzilla) och ”Robotgenren” (a`la Transformers) vilket enligt Del Toro inte har gjorts på riktigt tidigare. Men om man bortser från alla monster och robotar så tycker jag faktiskt att filmen påminner mer om ”action” á la ”Independence Day”, än om något annat.

Så hur var den då?
Plus:en först:
Effekterna i den här filmen var helt enastående! Allt var välgjort och jag insåg att man verkligen kommit långt när det gäller dataanimation. Om jag till exempel jämför med ”Godzilla” från 1998 (som jag då tyckte var riktigt välgjord) är skillnaden enorm!
Filmmusiken var också väldigt passande. Det var en enkel melodi som återgavs i olika arrangemang och gick helt hand i hand med de coola animationerna.
Personligen så älskar jag den här typen av ”mastodontfilmer”, fyllda med bra effekter, coola scener och ”feta” stråkar 🙂

Men så till filmens svagheter:
Jag kunde inte ens bedöma skådespeleriet, för det fanns inte mycket för skådespelarna att jobba med gällande karaktärer och dylikt. Även manuset var riktigt tunt och även om actionfilmer överlag kanske inte vinner Oscars för bästa manus, var det i den här filmen ovanligt platt. Sämre än en westernklassiker från 60talet!
Det tunna manuset påverkar naturligtvis handlingen, som här var ganska fjantig och något förutsägbar.

Så om ni är sugna på att njuta av snygga effekter till pampig musik i ett par timmar, utan djupare krav, kommer ni ha ett par härliga timmar framför er!

Pacific Rim 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *