Recension Ender’s Game GGG- (Inkl video)

Enders game 1

 

Produktionsår 2013
Betyg GGG-
Namn Ender’s Game
Genre Science Fiction
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Asa Butterfield, Harrison Ford och Hailee Steinfeld.
Regissör Gavin Hood
Längd 1h 50min

Det har gått 50 år sedan jordens befolkning besegrat den utomjordiska rasen Formecs och räddat planeten från deras invasion. 
Människorna lever dock under det ständiga hotet om en ny attack och i panik har man börjat träna barnsoldater…
Ender blir den unga kille som rekryteras av militären i förhoppning om att han en dag ska leda mänskligheten i deras kamp mot Formec:arna.
Den här filmen tippar verkligen mot betyget icke godkänt…

”Ender’s Game” är regisserad av Gavin Hood, som även regisserat
”X-men Origins: Wolverine” och ”Tsotsi”. Filmen bygger på en bok skriven av Orson Scott Card.

Till att börja med vill jag säga att jag varken har läst boken eller är noga insatt i författarens privata politiska åsikter (för er som följt den debatten i media). Alltså så kommer mitt betyg bara baseras på vad jag tyckte om filmen och inget annat.

Det har stått ganska mycket om vilka filmer som den här filmen påminner om; ”Star Wars möter Harry Potter” och ”Starship Troopers möter Hunger Games” är några av buden som lagts och jag kan hålla med om att det finns saker i Ender’s Game som påminner lite om de filmerna. Tyvärr så tyckte jag  att den påminde ännu mer om ”After Earth” (som alltså inte är någon höjdare), pga ett ganska dåligt skådespeleri och en övergripande torr känsla.

Alla huvudrollsinnehavare är duktiga skådisar, men det var något som inte funkade i den här filmen. Det kändes verkligen som att de yngre skådespelarna försökte spela coola och vuxna och det blev stundtals verkligen jobbigt och pinsamt att titta på. Om jag fått bestämma skulle de istället ha spelat just 14-16 åringar i en hemsk miljö som ställs inför ett hemskt uppdrag.

Det var även lite olyckligt att jag så nyligen såg den mycket välgjorda filmen ”Gravity”, rymd- och tyngdlöshetsscenerna i den här filmen var i en helt klart sämre liga. De dräkter och små rymdpistoler man valt att använda kändes också fel. De höll inte den kvalitet som skulle känts passande till den annars så seriösa handlingen.

För historien i sig var intressant, med svåra, moraliska frågor, och hela filmen genomsyrades av en ganska mörk ton, vilket gav en suggestiv känsla som passade väl in i handlingen. Det kändes också som att frågan: ”vad är det som gör oss mänskliga och vad händer om man tar bort de egenskaperna?” togs upp, vilket jag verkligen gillade.

Men trots de intressanta bitarna så var den här filmen ingen hit och det är nog den svagaste trean jag delat ut på länge.
”Ender’s Game” räddas från ett ”icke godkänt” för att jag gillade historien och gillar science fiction-genren överlag.

ENDER'S GAME

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *