Recension The Hobbit: Desolation of Smaug GGG+ (inkl video)

The Hobbit 2 3

 

Produktionsår 2013
Betyg GGG+
Namn The Hobbit: Desolation of Smaug
Genre Äventyr/Fantasy
I Skrivande stund På Bio
Skådespelare Ian McKellen, Martin Freeman och Evangeline Lilly.
Regissör Peter Jackson
Längd 2h 40min

Dvärgarna fortsätter tillsammans med Gandalf och Bilbo, sin resa mot Erebor -dvärgarnas sedan länge förlorade land. För att kunna ta tillbaka landet måste de besegra den onda draken Smaug, som just nu härskar över dvärgarnas forna rike.

Ett klart ansiktslyft jämfört med den första Hobbitfilmen!

Nu är det alltså äntligen dags för julens kanske mest efterlängtade storfilm. Jag gillar själva känslan av att gå och längta efter en film på det här sättet, precis som när ”Sagan om Ringen-filmerna” kom en efter en, varje jul.
Tyvärr var dock inte jag en av dom som längtade efter den här filmen. Jag tyckte att den första Hobbit-filmen ”The Hobbit: en oväntad resa” (läs recensionen här), kändes seg och jag var verkligen tveksam till beslutet att göra en film-trilogi på en enda bok. Men även om den andra filmen ”The Hobbit: Smaugs ödemark” inte är tillräckligt bra för att helt rättfärdiga trilogi-beslutet, är den är helt klart ett riktigt ansiktslyft jämfört med den första!

Rent skådespelarmässigt finns det inget att klaga på. Jag vet inte om det beror på bra regi eller skådespelarna i sig, men alla känns precis så självklara som jag upplevde skådespelarna i ”Sagan om Ringen-trilogin”, när den kom.
Det är även mer fart i den här filmen. Det känns lite som att startsträckan var avklarad i.o.m den första filmen och nu var det bara full fart framåt som gällde! Vid vissa tillfällen så kände jag t.o.m den där lite upprymda känslan av belåtenhet, precis som när jag såg ”Sagan om de två tornen”, på bio för ca. tio år sedan.
Den här filmen är, jämfört med den första Hobbit-filmen, mer utav ett sammanhängande äventyr och känns faktiskt som en värdig ”Sagan om Ringen-prequel”.

Dock så håller jag kvar vid min synpunkt att tre filmer på en bok i det här fallet är åtminstone en film för mycket. Men man lyckas ändå vända min totala skepsis mot att faktiskt se fram emot den sista filmen!

Och det är en skön känsla att få längta till nästa jul tack vare av en film-premiär, precis som på den gamla goda tiden 🙂

The Hobbit 2 4

4 svar

  1. Jag förstår verkligen din synpunkt och jag kan till viss del hålla med. Men för mig blev det en så positiv överraskning om jag jämför med den första filmen så därför blev det ett starkt godkänt 🙂

   Vad gillade du med den första filmen?

   1. Oj, om jag ändå hade haft några anteckningar från första filmen. Jag har inte hunnit se om den heller men jag tror det dels är att få komma tillbaka dit hoberna bor (mina favoriter). Många säger att del två är så mycket mörkare och det är nog också det jag gillar med första – att den är lite mer rolig och lättsam. Jag märkte knappt att tiden gick i biosalongen heller medan jag vid senaste fick träsmak i rumpan.

    1. Ah ok 🙂 Du får gärna höra av dig när du sett den igen och berätta hur du upplevde den såhär en andra gång 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *