Captain Marvel Recension

Produktionsår2019
BetygGGGG
NamnCaptain Marvel
GenreAction/drama
I Skrivande stundPå Bio
SkådespelareBrie Larson, Samuel L. Jackson och Ben Mendelson
RegissörAnna Boden och Ryan Fleck
Längd2h 5min

För sex år sedan så vaknade Vers upp efter en flygkrasch utan några som helst minnen från, eller vad som hänt innan olyckan. Hon är inte ens säker på att hon heter Vers, men det är en utav de få ledtrådar hon har kvar ifrån sitt tidigare liv. Nu bor hon på planeten Hala och jobbar med ett folk som kallas Kree för att hjälpa dem att vinna ett krig som har härjat i flera år mot Skrull-folket.
Men Vers kan inte riktigt släppa de minnesfragmenten som hon har från sitt tidigare liv och helt utan förvarning så får hon en enorm möjlighet att utforska sitt förflutna. Detta för henne in på en resa som hon aldrig tidigare hade kunnat drömma om…
En utav de mest efterlängtade filmerna under 2019!

Nu så har vi kommit en bra bit in i 2019 och därmed så börjar ju de här riktigt efterlängtade filmerna att visas på bio.
Förväntningarna inför ”Captain Marvel” var, för mig väldigt höga…
För det första för att det är den första Marvelfilmen med en kvinnlig huvudkaraktär (det tog bara 10 år och 20 filmer ;)). Sedan så är det ju den här filmen som ”bryggar” över till den mest efterlängtade filmen i år: ”Avengers: End Game”!
Det fanns väldigt mycket som jag gillade med den här Captain Marvel”.
Att den till exempel utspelade sig under 90-talet var en rolig vinkling som de verkligen tog till vara på på bästa sätt där komiken, miljöerna och scenernas uppbyggnad verkligen resonerade med mig (ja, jag är för i början av 80-talet :)). Sedan så gillade jag verkligen skådespeleriet i den här filmen där Brie Larson och Samuel L Jackson var klockrena som Vers och Nick Fury.
Effekterna fungerade också bra och allt var visuellt snyggt, och även om jag upplevde vissa effekter som lite ”trötta” så tror jag att det snarare berodde på att jag sett samma typ av effekter många ggr tidigare, snarare än att de faktiskt är föråldrade.

De (smärre) sakerna som kanske låg ”Captain Marvel” liiite i fatet var för det första att det kändes som att filmen hade lite svårt att få fotfäste, dvs att den fick kämpa lite onödigt länge för att komma igång.
Sedan så var det roligt att de, till viss del återvände till ”fisken-på-land-temat” där vi fick se Vers i en miljö som hon inte förstod alls (ungefär som i den första ”Thor” från 2011). Men hur bra och roligt det än var, så var det ingenting direkt nytt, och precis som med vissa utav effekterna så fick jag en liten känsla av upprepning vilket kändes synd då allt kändes enormt genomtänkt.

Men trots att det tog lite tid för filmen att ”komma igång”, och att det klingade en liten känsla av ”favorit-i-repris” i mig så gillade jag den här filmen väldigt mycket.
När ”Captain Marvel” väl kom igång så vart ”mysfaktorn” hög och jag kom på mig själv med att bara sitta och le och mysa i biostolen. Sedan att jag upplevde det som att ”Captain Marvel” inte gjorde ”något nytt” kanske inte är så konstigt eftersom att detta är den 21:a filmen i en lång rad filmer, där filmerna (mer eller mindre) bara överträffar varandra konstant…

Så ”Captain Marvel” får en stabil 4:a för att detta var en bra film som de lyckats ”jacka in” fint i det större perspektivet utan att filmens flöde eller handling blivit lidande.

Om ni nu vill lyssna på mitt podcastavsnitt där jag tillsammans med min vän James L går in lite mer i detalj på vad vi tyckte om ”Captain Marvel” (och varför vi tyckte det) så finner ni länken till det avsnittet nedan.
OBS: Detta är ett avsnitt i 2 delar, där den första delen i princip speglar det som jag skrivit ovan (ungefär fem minuter lång). Sen är del 2 lite mer utav en spoiler-del där vi kommer prata friskt om vändpunkterna i alla de Mavelfilmer som vi tycker har någon som helst anknytning till ”Captain Marvel”.
Håll till godo och hoppas att ni gillar det!

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *